16 Ianuarie 2015

Spagarii anului: Dosarele DNA cu cele mai grase "atentii"



Sefa de la DNA, Laura Codruta Kovesi, spunea in noiembrie 2014 ca institutia pe care o conduce are peste 5.800 de dosare in lucru. Printre acestea au fost si dosare sonore precum Microsoft, ICA sau Mafia Padurilor. Daca valoarea prejudiciilor pentru stat sau pentru anumite companii a ajuns in unele cazuri si la zeci de milioane de euro, presupusele "spagi" individuale nu au depasit cateva milioane de euro, sume care ajungeau potrivit procurorilor DNA, de multe ori, in buzunarul gros al unei singure persoane. WALL-STREET.RO va propune o retrospectiva a celor mai rasunatoare acuzatii de spaga ale anului trecut.

Dan Voiculescu: 900.000 de euro sub forma de contracte de publicitate

Cu toate ca Dan Voiculescu este personajul central din unul din dosarele anului-ICA, mita de 900.000 de euro apare in alt dosar. Spaga ar fi fost obtinuta de Dan Voiculescu sub forma a cinci contracte de publicitate, pe care administratorii a trei companii le-au incheiat cu trustul de presa pe care acesta in conduce, si anume Intact, sub amenintarea ca altminteri, Voiculescu va incepe o ampla campanie de discreditare, arata DNA.

Potrivit probelor administrate in cauza, in perioada 2007, 2008, 2011, 2012, inculpatul Dan Voiculescu, sub pretextul imbunatatirii si mentinerii capitalului de imagine, ar fi cerut unuia dintre denuntatori incheierea unor contracte de publicitate care, in realitate, erau taxe de protectie impotriva denigrarii.

"Ca modalitate de abordare folosita de catre Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denuntatorilor (oameni de afaceri) faptul ca este necesar sa acorde o atentie deosebita sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presa INTACT MEDIA si a subliniat ca lipsa promovarii in media a activitatii companiilor lor risca sa aiba efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, ca orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat intr-un mod negativ exagerat, nu doar sub forma de stiri, ci sub forma de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune ANTENA 1 sau ANTENA 3", potrivit rechizitoriului DNA.

Dan Voiculescu a fost arestat pentru 10 ani in dosarul ICA, al privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare. In acelasi dosar au mai fost arestati Gheorghe Mencinicopschi - 8 ani, Corneliu Popa - 8 ani, Sorin Pantis (fost ministru al Comunicatiilor) - 7 ani.

Sursa foto: Mediafax Foto.


Dumitru Catalin, vicepresedinte ANRP - 1 milion de euro

Dumitru Catalin, fost vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a fost pus sub urmarire penala pentru luare de mita si spalare de bani.

"In cursul lunii mai 2013, inculpatul Dumitru Catalin, vicepresedinte ANRP la aceea data, a pretins de la inculpatul Muresan Michael, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat sa o incaseze de la ANRP, ca urmare a executarii silite. In schimbul banilor, vicepresedintele ANRP a sustinut ca isi va incalca atributiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care aceasta persoana, titular al unui drept litigios, le avea in derulare cu ANRP, independent de executarea silita", potrivit procurorilor DNA.

In cele din urma, se arata in rechizitoriu, Catalin Dumitru a primit echivalentul sumei a un milion de euro, in lei, ascunzand provenienta acestora prin achizitionarea unor bunuri mobile si imobile pe numele celor trei fii ai sai. Catalin Dumitru a fost arestat preventiv.


Catalin Doru Bostina si Gruia Stoica, urmariti penal pentru o "atentie" de 3 mil. euro

Doru Bostina, avocat, a fost pus sub urmarire penala alaturi de Gruia Stoica, seful SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti, dupa ce avocatul se pare ca ar fi primit suma 3 milioane de euro pentru a interveni pe langa directorul general al CFR Marfa SA, unul dintre competitorii in cadrul unei licitatii, arata procurorii DNA.

Mai exact, Complexul Energetic Oltenia a lansat, in mai 2013, o licitatie publica pentru „Servicii de transport feroviar de carbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni. Printre cei care au fost invitati sa participe la procedura de licitatie se numarau si S.N.T.F.M CFR Marfa SA si SC Grup Feroviar Roman, condusa de omul de afaceri Gruia Stoica. Licitatia, pentru servicii de transport de carbune pe o perioada de trei ani, implica un contract cu o valoare de peste 100 de milioane de euro.

Astfel, Gruia Stoica l-ar fi mituit pe Bostina pentru ca acesta sa ii comunice, printr-o presupusa influenta pe langa directorul general al CFR Marfa, suma pe care urma sa o ofere in cadrul licitatiei.

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost arestat, in timp ce Doru Bostina este judecat in stare de libertate.

Sursa foto: Mediafax Foto.


Ministrii implicati in dosarul Microsoft, spagi cumulate de 20 mil. $

Dosarul Microsoft, unul dintre marile dosare de coruptie ale anului, in care au fost pusi sub urmarire penala 9 fosti ministri, a scos la iveala si una dintre cele mai mari spagi (impartite intre acuzati): 20 de milioane de dolari. Astfel, din suma totala de 54 de milioane de dolari, pe care Guvernul Romaniei a achitat-o in baza unui contract cadru incheiat pentru licente IT, circa 20 de milioane de dolari reprezinta comisioane pretinse de persoanele implicate in derularea proiectului, din ministere, dar si din societatile implicate.

Din rechizitoriul procurorilor rezulta ca "ministrii Nica Dan, Mihailescu Petru Serban, Adriana Ticau, Athanasiu Alexandru, Tanasescu Mihai Nicolae si Gabriel Sandu si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate". In dosar mai sunt implicati si Ecaterina Andronescu, Daniel Funeriu - fosti ministri ai Educatiei si Cercetarii si Gabriel Sandu - fost ministru al Comunicatiilor.

Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu. In 19 noiembrie, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul senatorilor PSD Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.

Sursa foto: Mediafax Foto.


Dosarul Microsoft 2: Cei trei spagari care au luat mita 16 mil. euro

Dorin Cocos, om de afaceri, Gheorghe Stefan, primar al municipiului Piatra Neamt, si Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor, ar fi primit spagi de cateva milioane de euro pentru interventia in procesul de prelungire a contractului cu licente Microsoft. Astfel, acestia au pretins spagi dupa cum urmeaza: Gabriel Sandu - 2,7 milioane euro si 1,8 milioane euro, Gheorghe Stefan - 4 milioane euro si Dorin Cocos - 9 milioane euro, pentru a asigura finalizarea contractului dintre Ministerul Comunicatiilor si Fujitsu Siemens Computers.

"In primavara anului 2009, a avut loc o intrevedere intre Cocos Dorin, Gheorghe Stefan, Sandu Gabriel – ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale si alte persoane. In cadrul acestei intalniri au fost discutate chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare: exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere. In cursul procedurii de achizitie, pentru a sigura asocierii avand ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Cocos Dorin a pretins de la de la o persoana implicata in cauza, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Stefan si pentru Gabriel Sandu", se arata in rechizitoriul DNA.

Cei trei au fost plasati in arest preventiv pe 29 octombrie, pentru o perioada de 30 de zile.

Dorin Cocos este acuzat ca ar fi primit si o spaga de 10 milioane de euro in dosarul in care este arestat fosta sefa DIICOT, Alina Bica, pentru a interveni pentru Gheorghe Stelian, inculpat in dosar. Astfel, Cocos trebuia sa intervina la Sergiu Diamatu, de la ANRP, pentru a solutiona dosarul in care Stelian a cerut despagubiri pentru un teren de 13 hectare, supraevaluat cu 61 milioane de euro.




Citeste si