23 Martie 2015

Raport al conducerii PSD: Ofensiva rusa in regiune pune sub semnul intrebarii capacitatea UE



Ofensiva rusa in regiune pune sub semnul intrebarii atat politicile UE pentru vecinatatea ei estica si capacitatea sa de a actiona ca un factor pozitiv in democratizarea continentului, curtarea de catre Rusia a unor state ca Grecia si Ungaria ridicand problema solidaritatii, se arata in raortul PSD.

Documentul, intitulat "Raportul presedintelui pentru 2010-2015" si care urmeaza sa fie prezentat de liderul PSD, premierul Victor Ponta, la Consiliul National al partidului, reunit vineri si sambata, cuprinde si un capitol privind situatia politicii externe in regiune si reactia Uniunii Europene (UE) fata de actiunile Rusiei, scrie Mediafax.

"Contextul regional in care se gaseste Romania este unul care genereaza atat numeroase oportunitati, cat si riscuri, pe care orice guvernare responsabila trebuie sa le aiba in vedere. De departe, actiunile Rusiei reprezinta cea mai mare provocare la adresa securitatii regionale si chiar a ordinii internationale. Ordinea postbelica si, mai ales, cea post-Razboi Rece s-a bazat pe afirmarea si mentinerea principiului suveranitatii. Existenta statelor suverane este unul dintre elementele fondatoare ale ordinii internationale, iar contestarea acestei norme ridica numeroase semne de intrebare cu privire la stabilitatea politica a Estului Europei. Totodata, ofensiva rusa pune sub semnul intrebarii atat politicile Uniunii pentru vecinatatea ei estica, precum si capacitatea ei de a actiona ca un factor pozitiv in democratizarea continentului", se afirma in raport.

Documentul mai arata ca, desi Uniunea Europeana a reusit sa aiba o reactie unitara in raport cu actiunile Rusiei, exista mai multe elemente care trebuie avute in vedere de orice decident responsabil.

"Pe de o parte, curtarea de catre Rusia a unor state europene (in special Grecia si mai ales Ungaria) ridica pe termen lung tocmai problema solidaritatii si soliditatii pozitiei adoptate de Uniunea Europeana - subminarea politica a consensului european este o realitate, cu atat mai grava pentru Romania cu cat aceste dinamici au loc in proximitatea ei. Pe de alta parte, este evident ca orice sansa de impunere a unei politici europene in Estul continentului depinde exclusiv de capacitatea de actiune comuna a membrilor UE", este aprecierea din document. Conforms sursei citate, contextul regional trebuie completat de problema securitatii energetice, pe care realitatea unui conflict politic cu Rusia o face din ce in ce mai acuta.



Citeste si