8 Mai 2015

Predoiu: Recalificarea fiscala a profesiilor liberale, o stupiditate monumentala



Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a declarat, joi, pentru Mediafax, ca "recalificarea fiscala a profesiilor liberale planuita de guvernul Ponta este proba unei stupiditati monumentale", el precizand ca ii cere premierului Victor Ponta sa isi "deschida mintea" si sa renunte la acest plan.

”Recalificarea fiscala a profesiilor liberale planuita de guvernul Ponta este proba unei stupiditati monumentale. Chiar organizate in forme corporatiste, profesiile liberale nu isi pierd particularitatea independentei. Relatia angajat - angajator din cadrul profesiilor liberale este bazata pe independenta in ceea ce priveste actul profesional”, a explicat Predoiu, care este de profesie avocat.

El a mentionat ca, dincolo de acest aspect tehnic, "impozitarea samavolnica" a profesiilor liberale este o "lovitura directa in clasa de mijloc". "Este reflexul oricarui guvern socialist. Ii cer lui Ponta sa-si deschida mintea si sa renunte la acest plan", a mai spus prim-vicepresedintele PNL.

Un proiect de hotarare de guvern, aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor, prevede ca profesiile liberale vor fi recalificate fiscal ca fiind activitati dependente. Actualul Cod Fiscal prevede ca profesiile liberale si drepturile de autor sunt activitati independente.

Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR) sustine ca astfel, medicii, farmacistii, arhitectii, avocatii, consultantii fiscali, jurnalistii si alte persoane cu profesii liberale ar putea fi obligate de ANAF la plata unor sume mai mari decat cele castigate in ultimii cinci ani.



Citeste si