28 August 2015

Ponta: Este esential pentru Rep. Moldova sa nu depinda de un singur furnizor de energie



Republica Moldova nu trebuie sa depinda de un singur furnizor de energie pentru ca reducerea independentei energetice duce implicit si la o reducere a "independentei statale", a declarat premierul Victor Ponta, joi, la finalul intalnirii pe care a avut-o cu omologul sau Valeriu Strelet, la Chisinau.

Premierul roman a facut aceste afirmatii in contextul in care s-a anuntat ca Romania doreste sa ajute in continuare Republica Moldova sa-si dezvolte infrastructura energetica si totodata sa se finalizeze interconectarea retelelor de transport de energie ale celor doua state, scrie Mediafax.

Victor Ponta a reamitit ca anul trecut s-a realizat gazoductul Iasi-Ungheni, prin care Moldova s-a interconectat la sistemul energetic din Romania, ceea ce ii permite sa importe gaze naturale si de la alti furnizori, dar totodata a eliminat dependenta de gazele naturale livrate de Federatia Rusa.

"Spun foarte direct, acel gazoduct pe care l-am inaugurat anul trecut, pe 27 august, liniile de inalta tensiune, vor insemna un lucru esential pentru Moldova: sa nu depindeti de un singur furnizor. Cel mai rau e sa depindeti de o singura parte. Cand aveti doua variante, uite, la gaze am vazut ca pretul deja e mai mic. Daca o sa aveti doua variante pentru energia electrica, iarasi pretul o sa fie mai mic. Nu trebuie sa depindenti niciodata de un singur furnizor pentru ca asta ineamna o reducere a independentei dumneavoastra energetice si, implicit, statale", i-a spus Ponta premierului modovean, Valeriu Strelet.

Prim-ministrul roman a mai adaugat ca proiectele energetice inseamna siguranta nationala, competitivitate si dezvoltare. Victor Ponta, insotit de o delegatie formata din ministri si consilieri de stat, efectueaza, joi, o vizita oficiala la Chisinau unde are o succesiune de intalniri la nivel inalt si participa la un sir de evenimente preliejuite de implinirea a 24 ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova.



Citeste si