8 Septembrie 2015

Bucuresti, orasul primarilor penali: 4 din 6 edili din era postcomunista sunt certati cu legea



Aproape toti primarii Bucurestiului de dupa decembrie 1989 au fost vizati de anchete ale autoritatilor, Sorin Oprescu fiind cel mai recent exemplu. Singurele exceptii sunt Victor Ciorbea, care a avut un mandat de doar 6 luni, si Crin Halaicu, primul primar ales al Capitalei, ale carui domenii din Mogosoaia au scapat pana acum de atentia procurorilor.

Sorin Oprescu

Sorin Oprescu, primarul Bucurestiului din ultimii sapte ani, a fost retinut in weekend de procurorii DNA, cu propunerea de arestare preventiva pe 30 de zile. Acestia spun ca in perioada 2013-2015 un grup organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din Bucuresti un sistem prin care firmele care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

In dosarul lui Sorin Oprescu au fost retinute cinci persoane, printre care si Cristian Stanca, fostul sofer al edilului. Stanca alaturi de o alta persoana din conducerea Primariei sunt acuzati ca au cerut de la patru oameni de afaceri 850.000 de lei, in schimb urmand sa fie virati firmei denuntatoare banii pentru lucrarile executate la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti.

Foto: Mediafax


Adriean Videanu

Adriean Videanu (primar in perioada 2005 – 2008) este cunoscut si ca “primarul bordura,” datorita bordurilor furnizate de una dintre firmele sale pentru refacerea infrastructurii rutiere a Bucurestiului. Aceste afaceri nu i-au atras insa nicio condamnare din partea justitiei.

In schimb, Videanu este cercetat sub control judiciar cu interdictia de a parasi tara, fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu, dupa ce Alina Bica (fosta sefa a DIICOT), a ridicat in februarie 2014 sechestrul asigurator asupra unui numar de 80 de actiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta dosarul Romgaz - Interagro in care era cercetat Videanu.

Procurorii spun ca Bica i-ar fi facilitat lui Videanu reintroducerea in circuitul economic a celor 80 de actiuni, creand posibilitatea instrainarii lor catre persoane interpuse si sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a si intamplat.

In acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat pentru ca l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae, iar prin interventiile sale in sprijinul firmei Interagro ar fi fost pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

Foto: Mediafax


Traian Basescu

Primar al Bucurestiului in perioada 2000 – 2004 si presedinte al Romaniei intre anii 2004 si 2014, Traia Basescu a fost implicat in cele mai multe dosare, fara a fi insa condamnat pana in prezent.

Din perioada in care era primar, Traian Basescu este anchetat in dosarul “Casa din Mihaileanu”, redeschis in primavara acestui an. Procurorii ancheteaza felul in care Basescu a obtinut, in perioada in care era primar, casa din strada Mihaileanu din Capitala, el urmand sa fie cercetat pentru abuz in serviciu, uz de fals si fals in declaratii.

In mandatul de primar al lui Traian Basescu a fost retrocedat si Parcul Bordei. Proprietarii initiali au vandut parcul catre omul de afaceri Costica Constanda, iar la randul sau acesta a obtinut acordul primariei pentru un schimb Parcul Bordei vs Cartierul Francez si aprobarea unui PUZ pentru acest cartier. Primaria Bucuresti nu a mai aprobat ulterior planul urbanistic, iar Constanda, in urma unui proces, a castigat in instanta daune de 165 mil. euro de la Primarie.

Dosarul “Flota” este cel mai cunoscut dosar in care Traian Basescu a fost anchetat, el fiind acuzat de abuz in serviciu, fals intelectual si delapidare. In ianuarie 2015 dosarul a fost clasat, "intrucat faptele nu exista", a aratat DNA. Procurorii spun ca infractiunea de abuz in serviciu, de care era acuzat fostul presedinte, nu exista, deoarece prin exercitarea functiilor de decizie in cadrul Ministerului Transporturilor in perioada 1990-1992 si 1996-2000, Basescu nu a produs si nu a determinat producerea vreunui prejudiciu in patrimoniul CNM Petromin SA Constanta.


Viorel Lis

Primarul Bucurestiului in perioada 1997 – 2000, Viorel Lis a fost banuit ca a primit mita pentru construirea unei centrale electrotermice. Potrivit Romania Libera, numele lui Viorel Lis a aparut intr-un important dosar al PNA, din 2005, numit si „Spaga suedeza".

Anchetatorii au pornit investigatia dupa declaratia unui manager al companiei suedeze ABB, acuzat de deturnare de fonduri si care a declarat ca in 1998 a dat mita de 600.000 de dolari catre cinci demnitari romani. Viorel Lis a admis ca a facut o excursie in Suedia pentru a vedea acolo un model de astfel de centrala, dar a negat ca ar fi primit mita. DNA l-a scos in cele din urma de sub urmarirea penala pe fostul primar al Bucurestiului.

Foto: Mediafax




Citeste si