17 Noiembrie 2015

Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relatiile cu romanii din strainatate, avizat favorabil



Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relatiile cu romanii de pretutindenti, a fost avizat, luni, favorabil in comisiile de specialitate, el afirmand ca o problema sensibila este situatia romanilor din vecinatatea granitelor, scolile in limba romana si sustinerea societatii civile fiind prioritare, scrie Mediafax.

Stoenescu a primit 39 de voturi "pentru" si patru voturi "impotriva". Acesta a afirmat, in cadrul audierilor, ca intentioneaza sa viziteze cat mai multe comunitati in mandatul sau. "Voi merge sa vizitez cat mai multe comunitati, ca doar prin contactul direct putem sa aflam problemele lor. In multe din comunitatile din vecinatate am lucrat, le cunosc, dar intotdeauna este loc de mai bine", a spus ministrul propus.

O problema sensibila, a spus ministru, este cea a situatiei romanilor din vecinatatea granitelor, in special cei din Ucraina. Acolo exista deja proiecte in derulare, pe care le va continua, insa, spune Stoenescu, va miza mai mult pe sustinerea mass-mediei romanesti. "Sunt profund constient de situatia romanilor din Ucraina, atat in Basarabia de Sud, actuala regiune Odesa, cat si in Bucovina de nord si Maramuresul istoric. Este una dintre prioritatile noastre in cadrul departamentului. (...) Inca este loc de mai bine pentru a se pastra identitatea romanilor de aici. (...) Ne vom concentra pe sprijinirea mass-mediei de limba romana ca factor de mentinere a identitatii nationale", a spus acesta.

Mai mult, Stoenescu a spus ca va sprijini in continuare scolile de limba romana dar si societatea civila din aceste zone. Pe de alta parte, ministrul delegat propus pentru departamentul pentru Relatiile cu romanii de pretutindeni si-a exprimat speranta ca bugetul institutiei va fi, in 2016, cel putin la fel de mare ca cel pe anul in curs, de peste 10 milioane de lei. Intrebat daca este de acord ca departamentul sa devina un minister deplin, Stoenescu a raspuns afirmativ, insa a subliniat ca acesta este atributul Parlamentului.

Stoenescu a spus si ca spera intr-o colaborare mai buna cu Parlamentul. "Eu sunt aici pentru a afla mai multe despre necesitatile pe care le au romanii de pretutideni si din partea dumneavoastra. Dumneavoastra aveti experienta si sunt aici pentru a prelua din ideile si sugestiile dumneavoastra", a spus Stoenescu, adaugand ca trebuie "cat mai multe reuniuni" de acest tip.

O alta prioritate a mandatului sau, a spus ministrul delegat, este stoparea plecarii tinerilor in strainatate si combaterea fenomenului de "brain drain", prin imbunatatirea conditiilor din Romania. La fel ca si ministrul propus pentru portofoliul Externelor, Lazar Comanescu, si Dan Stoenescu a fost intrebat daca sustine unirea cu Republica Moldova. "Consider ca nu exista doua natiuni romanesti. Exista o singura natiune romana, in doua state diferite", a spus acesta, afirmand insa ca Romania trebuie sa lucreze pentru o mai buna legatura cu Republica Moldova, insa nu prin unire, ci prin "interconectare" si proiecte comune.



Citeste si