13 Noiembrie 2017

Ministrul Muncii, intr-o tara cu pretentii de economie de piata: salariile nu se stabilesc prin Codul Fiscal, ci prin HG



Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, sustine ca daca salariile nete vor scadea de la 1 ianuarie 2018, in urma mutarii contributiilor de sanatate si pensie integral la angajat, va fi doar vina angajatorului. Aceasta a precizat, la Romania TV, ca masura este menita sa asigure cresterea contributiilor angajatilor la Pilonul I de pensii, cel de stat. Totusi, ea recunoaste ca, in cazul in care brutul se majoreaza, netul angajatului creste foarte putin.

"Oamenii nu au de ce sa fie ingrijorati. Noi ne-am asigurat ca salariile nu au cum sa scada din cauza acestui nou Cod Fiscal. Daca vor scadea, inseamna ca este doar strict vina angajatorului, care doreste sa ia din banii angajatului care i se cuvin lui. Angajatorul anul viitor va avea aceeasi cheltuiala salariala pe care o are si anul acesta. Asadar, nu are niciun motiv sa umble la netul salariatului, iar prin deducerile pe care le-am facut nu doar ca nu scade, ci, dimpotriva, creste”, a explicat Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii este de acord, insa, ca aceasta crestere, a salariului net, va fi foarte mica. “Nu prin Codul Fiscal cresc salariile, ci prin cu totul alte instrumente, precum HG pentru salariul minim. Nu asta am incercat sa facem prin Codul Fiscal", a mentionat Olguta Vasilescu.

Ea a omis sa mentioneze, insa, faptul ca deducerile se majoreaza doar pentru cei cu salariul minim pe economie, nu si pentru ceilalti angajati.

In plus, cel putin deocamdata, majorarea salariului minim pe economie nu a fost adoptata de Guvern.

De asemenea, ministrul Muncii nu s-a referit la bugetarii care asteptau, de anul viitor, o majorare mai mare de 2 lei (potrivi calculelor ministrului Finantelor, Ionut Misa) a salariului net, ca urmare a Legii salarizarii unitare.

Nu mai vorbim de faptul ca ministrul roman al Muncii este convins ca salariile se stabilesc prin HG, nu prin mecanisme ale pietei, intr-o tara care a tanjit multi ani si a obtinut, cu greu, statutul de economie de piata.



Citeste si