14 Decembrie 2017

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat modificarile la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara. Maine urmeaza dezincriminarea abuzului in serviciu



Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, cu 177 de voturi "pentru", 79 "impotriva", iar un deputat nu a votat, anunta Agerpres.

Comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei a adoptat o serie de modificari la acest proiect de lege, cea mai importanta dintre ele fiind infiintarea Sectiei de investigare a unor infractiuni din Justitie in cadrul Parchetului General. Sectia de investigare va fi condusa de un procuror sef de sectie si va functiona cu un maxim de 20 de posturi, dintre care opt procurori.

"In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se infiinteaza si functioneaza Sectia de investigare a unor infractiuni din Justitie, care are competenta exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile de coruptie si cele asimilate acestora, prevazute de Codul penal si de Legea 78/2000, infractiunile de serviciu sau in legatura cu acestea, precum si infractiunile contra infaptuirii justitiei savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum si de procurorii si judecatorii militari", au decis parlamentarii.

Un alt amendament admis precizeaza ca procurorii care vor sa lucreze la Directia Nationala Anticoruptie trebuie sa sustina un concurs in fata Sectiei de procurori a CSM, iar pentru a fi numiti in cadrul DNA "procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cel putin 8 ani vechime in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma unui concurs sustinut in fata Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii".

Un alt amendament adoptat arata ca procurorii numiti in cadrul DNA pot fi revocati prin ordin al procurorului sef al institutiei cu avizul conform al Sectiei de procurori a CSM in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei sau in cazul aplicarii unor sanctiuni disciplinare.

"Hotararile judecatoresti trebuie redactate in termen de cel mult 30 de zile de la data pronuntarii, iar in cazuri temeinic motivate termenul poate fi prelungit", mai spune proiectul de modificare a legii privind organizarea judiciara.

Ministerul Justitiei va face, la doi ani, impreuna cu corpul magistratilor, un audit asupra sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor completelor de judecata - dupa cum a decis, miercuri, Camera Deputatilor.

Deputatii au adoptat in plen un singur amendament, al deputatului USR Lucian Stanciu-Viziteu, respins initial in Comisia speciala parlamentara.

"Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe complete de judecata se auditeaza extern, la fiecare doi ani, sub coordonarea Ministerului Justitiei si cu implicarea societatii civile si a organizatiilor profesionale ale magistratilor. Concluziile auditului sunt publice", prevede amendamentul adoptat.

Proiectul va pleca la Senat unde va fi supus dezbaterii si votului.



Citeste si