9 Ianuarie 2018

La 100 de ani de la Unire, maghiarii cer autonomie



Liderii celor trei partide care reprezinta comunitatile maghiare din Romania, UDMR, PCM si PPMT, au semnat luni, la Cluj, o declaratie prin care cer AUTONOMIE TERITORIALA, locala si culturala, mai mult, Kelemen Hunor, presedintele UDMR, cerand chiar si “o amendare a Constitutiei”, dat fiind ca articolul 1 din Constitutie nu permite acest lucru.

Kelemen a declarat, alaturi de liderii celorlalte formatiuni, Biro Zsolt (PCM) si Szilagyi Zsolt (PPMT), ca exista trei feluri de autonomie pe care le revendica – teritoriala, locala si culturala. Despre acestea ar dori sa discute cu majoritatea romaneasca in acest an al Centenarului Marii Uniri si, mai mult, sa fie legiferate.

"E nevoie de o amendare a Constitutiei. Constitutia, in acest moment, nu recunoaste o alta forma de organizare teritoriala decât judetul, comunele, municipiile si orasele, nu regiunile si nu alte forme. Din acest punct de vedere, e nevoie de o amendare a Constitutiei, asa cum am propus noi in 2013", a declarat presedintele UDMR.

"Aceste trei forme de autonomii trebuie la un moment dat, noi spunem cat mai repede, daca s-ar putea in 2018, discutate cu majoritatea romaneasca si codificate din punct de vedere legislativ", a spus Kelemen Hunor.

Hunor a adaugat ca pentru autonomia culturala exista un proiect de lege depus in parlament, insa pentru celelalte doua tipuri e nevoie de modificarea Constitutiei.

Va reamintim ca majoritatea PSD-ALDE a “batut palma” cu minoritatea maghiara din Parlament pentru a sustine ciuntirea legilor justitiei prin intermediul carora cei urmariti penali sa scape de pedepse.



Citeste si