31 Ianuarie 2018

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru a discuta despre legile justitiei



Presedintele Klaus Iohannis se intalneste maine la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, cu comisarii europeni si cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Cel mai important punct pe agenda discutiilor sefului statului cu Comisia il va reprezenta situatia din Romania referitoare la modificarile aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar si lupta impotriva coruptiei.

De asemenea, Klaus Iohannis va discuta cu presedintele Consiliului despre viitorul buget multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027.

Vizita sefului statului la Bruxelles are loc in contextul criticilor din partea oficialilor europeni la adresa modificarile aduse legilor justitiei de catre majoritatea PSD-ALDE-UDMR si a ingrijorarilor exprimate de acestia cu privire la intentia coalitiei de guvernare de modificare a Codurilor penale si a legislatiei anticoruptie.

De asemenea, un alt element important de context il constituie anuntul recent al comisarului european pentru Justitie, Vera Jourova, potrivit caruia la nivelul Comisiei Europene are loc o dezbatere privind instituirea unor modalitati de conditionare a acordarii fondurilor europene de situaţia statului de drept din statele membre.

Pe 24 ianuarie, presedintele Comisie Europene, Jean Claude Junker, impreuna cu prim-vicepresedintele Executivului european, Frans Timmermans, au sustinut o declaratie comuna prin care isi exprimau ingrijorarea cu privire la “evolutiile recente din Romania”.

“Comisia face apel la Parlamentul Romaniei sa regandeasca actiunile propuse, sa lanseze dezbaterea conform recomandarilor Comisiei si sa construiasca un consens la scara larga cu privire la calea de urmat. Comisia avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legilor justitiei, codurilor penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independentei sistemului judiciar si de combatere a coruptiei”, se arata in declaratia comuna a celor doi oficiali europeni.

Junker si Timmermans le-au mai recomandat oficialilor de la Bucuresti sa tina cont de recomandarile sistemului judiciar atunci cand modifica legislatia din domeniu si, de asemenea, sa solicite punctul de vedere a Comisiei de la Venetia.

Drept raspuns, liderii coalitiei de guvernare, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, le-au atras atentia celor doi oficiali europeni ca nu cunosc situatia de fapt de la noi din tara pentru ca au fost dezinformati.

Intr-o scrisoare adresata lui Jean Claude Junker si Frans Timmermans, Dragnea si Tariceanu au sustinut ca legile justitiei au fost modificate in urma unor dezbateri parlamentare care au durat patru luni si ca PSD – ALDE au tinut cont de observatiile formulate de organizatiile relevante din domeniul judiciar. In realitate insa, dezbaterea in Parlament a legilor justitiei a durat mai putin de doua luni, iar avizele negative ale Consiliului Superior al Magistraturii si solicitarea semnata de mai mult de jumatate dintre judecatorii si procurorii din Romania privind retragerea modificarilor propuse la legile justitiei au fost ignorate.

De asemenea, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au reprosat Comisiei Europene ca s-a pronuntat asupra modificarilor aduse legilor justitiei din Romania inainte de finalizarea procesului de adoptare a celor trei acte normative. Insa, la finalul anului trecut, toate cele trei legi ale Justitiei au fost amendate in procedura de urgenta, in ambele Camere ale Parlamentului.

Comisia Europeana le-a dat replica celor doi presedinti aiParlamentului de la Bucuresti chiar a doua zi. Intr-un raspuns la o solicitare a televiziunii Digi 24, Comisia a precizat ca a urmarit indeaproape procesul parlamentar din Romania si evolutia discutiilor asupra legilor justitiei in decurs de mai multe luni.

“Suntem foarte bine informati despre acest proces, despre mizele care sunt in joc si despre potentiale riscuri. Suntem in contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar si societatea civila din Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare”, le-a transmis Comisia Europeana lui Liviu Dragnea si lui Calin Popescu Tariceanu.

Chiar in zilele in care avea loc schimbul de replici intre Bucuresti si Bruxelles pe tema independentei sistemului judiciar din Romania, comisarul european pentru justitie, Vera Jurova, declara ca la nivelul Comisiei Europene are loc o dezbatere privind instituirea unor modalitati de conditionare a acordarii fondurilor europene de respectarea statului de drept in tarile membre.

Jurova a declarat ca este ''foarte logic'' ca, in conditiile in care este vorba despre banii contribuabililor europeni, ''sa existe o garantie privind un sistem judiciar independent si respectarea statului de drept''.

Comisarul pentru Justitie a explicat ca a primit din partea Colegiului Comisarilor sarcina sa propuna o definitie care sa evidentieze ca toate statele membre trebuie sa respecte statul de drept si a mentionat ca o astfel de definitie ar urma sa vizeze toate fondurile europene, nu doar fondurile de coeziune.



Citeste si