5 Februarie 2018

Tariceanu: Statul de drept din Romania este sub asediul sistemului paralel de putere



Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, afirma ca statul de drept din Romania este sub asediul sistemului paralel de putere, mentionand ca tara noastra a cunoscut un regres urias in ceea ce priveste respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, inclusiv fata de primii ani de dupa 1990.

Tariceanu sustine ca elementele esentiale ale statului de drept sunt: prevalenta drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor in fata institutiilor; institutii alese democratic ce exercita puterea in baza legitimitatii date de votul alegatorilor, fara a exista interferenta institutiilor de forta; separatia si controlul reciproc al puterilor si "domnia legii (rule of law)", conform Agerpres.ro.

"In aceste puncte, statul de drept din Romania este sub asediul sistemului paralel de putere. Majoritatea romanilor vad cu ingrijorare ca Romania a cunoscut un regres urias in ceea ce priveste respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, inclusiv fata de primii ani de dupa 1990, cand o serie de institutii de forta nu se reformasera inca. In fiecare zi, la biroul de la Senat primesc sesizari din partea unor cetateni care condamna incalcari flagrante ale drepturilor si libertatilor. Cand merg in teritoriu, vorbesc cu oameni care imi impartasesc ingrijorarile lor. Pe prima pagina a ziarelor si la televiziuni, romanii au vazut o avalansa de cazuri care arata abuzurile comise de cei care lucreaza in asa-zisul camp tactic", precizeaza Tariceanu intr-o postare pe Facebook, ca drept la replica la un post de televiziune.

Presedintele Senatului mai sustine ca, "in ultimul timp, au aparut noi si noi dovezi legate de incercarile de denaturare a procesului democratic de catre statul paralel".

"Sunt multe semne de intrebare legate de incercarea de influentare a rezultatelor alegerilor prezidentiale din 2009, atunci cand sefi ai institutiilor de forta stateau la masa cu oameni politici. Avem si certitudini legate de abuzuri ale statului paralel impotriva oamenilor politici, in incercarea de a influenta momente electorale cheie. Un astfel de moment a fost in 2014, atunci cand a existat un mandat de supraveghere pe numele mai multor politicieni, printre care m-am numarat", subliniaza Tariceanu.

El sustine ca oameni de la varful institutiilor de forta refuza sa se supuna oricarui fel de control democratic.

"In ceea ce priveste al treilea punct, vedem pe zi ce trece oameni, de la varful institutiilor de forta, unde coruptia iese la suprafata intr-o dimensiune uriasa si care refuza sa se supuna oricarui fel de control democratic. In Statele Unite, procurorul general se prezinta la orice solicitare a Congresului pentru a da explicatii. In Romania, avem refuzuri si o fuga constanta de responsabilitate care denota mentalitatea celor care se considera mai presus de lege", mai mentioneaza Tariceanu.

Calin Popescu-Tariceanu sustine si ca, din pacate, in Romania sunt declaratii din partea "celor care trebuie sa aplice legea" prin care este pus sub semnul intrebarii dreptul Parlamentului de a legifera, cu toate ca Parlamentul este unica autoritate legiuitoare



Citeste si