20 Martie 2018

Comisia Iordache a eliminat presedintele Romaniei din procedura de numire a conducerii ICCJ



Comisia parlamentara speciala care modifica Legile Justitiei, condusa de fostul ministru Florin Iordache, a votat luni articolul care prevede ca presedintele Romaniei este eliminat din numirea si revocarea conducerii ICCJ, atributiile fiind preluate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), scrie Digi24. Ce alte modificari au fost aduse Legilor Justitiei.

"Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii au urmatoarele atributii referitoare la cariera judecatorilor si procurorilor: numeste si revoca din functie presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai Inaltei Curtei de Casatie si Justitie", este articolul din Legea 317/2004 adoptat luni de Comisie, articol care se va corela si cu modificarile la Legea 303/2004, privind statutul magistratilor.

Anterior a fost adoptat raportul cu modificarile facute la Legea 304/2004, ca urmare a deciziilor Curtii Constitutionale.

Comisia a decis reformularea articolului privind Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

Potrivit textului adoptat, „Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie incepe sa functioneze in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Cauzele de competenta Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie inregistrate la orice structura de Parchet si nesolutionate pana la data la care Sectia este operationala se inainteaza spre solutionare Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, de indata ce aceasta este operationala”.

Parlamentarii din Comisia Iordache au mai decis ca de acum inainte doar CSAT poate verifica declaratiile magistratilor privind colaborarea cu serviciile de informatii, comisiile parlamentare de control fiind eliminate din procedura.

Cu majoritate de voturi, Comisia a adoptat, in cele din urma, prevederea potrivit careia „presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functie a judecatorilor si procurorilor stagiari”. Reprezentantii PNL sustin ca modificarea adusa nu este constitutionala.



Citeste si