22 Martie 2018

Scandalul Cambridge Analytica ajunge in Romania: compania a vrut sa lucreze pentru PSD, la alegerile parlamentare din 2016



Un consultant britanic sustine ca Cambridge Analytica l-a abordat inainte de alegerile parlamentare din 2016, din Romania, pentru a lucra pentru Partidul Social Democrat (PSD), scrie The Associated Press, citat de Daily News.

Consultantul britanic Rupert Wolfe Murray a declarat pentru The Associated Press, miercuri, ca Mark Turnbull, un reprezentant al companiei Cambridge Analytica, l-a contactat in august 2016, pentru a lucra pentru campania electorala a PSD.

Murray a citat un email in care Turnbull a scris: “Ceea ce am oferit a fost sa introducem o echipa de doua persoane in actuala echipa de campanie...pentru a oferi o consultanta strategica continua si asistenta de-a lungul campaniei...in urmatoarele 2-3 luni”.

Wolfe Murray a declarat ca nu a acceptat oferta din cauza faptului ca nu lucreaza pentru partide politice. Nu este, insa, sigur, daca Cambridge Analytica a jucat un rol in alegerile din decembrie 2016, cand social-democratii au castigat cu 46%.

SCL Group, o companie de comunicare afiliata Cambridge Analytica, a infiintat un birou in Romania, in 2011, a mai scris Rise Project.

Cambridge Analytica si-a suspendat directorul executiv, Alexander Nix.

Problema Facebook

Actiunile Facebook au scazut cu 1,5% inainte de deschiderea sedintei de tranzactionare de miercuri, dupa ce au scazut cu 9%, aceasta fiind una dintre cele mai de cosmar saptamani din istoria companiei.

Atat guvernul din Statele Unite, cat si cel din Marea Britanie i-au cerut directorului executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, sa clarifice modul in care firma care este legata de campania lui Donald Trump a folosit datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook.

Cambridge Analytica, o firma specializata in analizarea datelor online, care a lucrat la campania prezidentiala a lui Donald Trump si la compania pro-Brexit, a exlpoatat milioane de profile de Facebook ale votantilor americani si le-a folosit pentru a crea un program software pentru a prezice si influenta alegerile.

Christopher Wylie a dezvaluit, pentru the Observer, cum Cambridge Analytica – companie detinuta de miliardarul Robert Mercer si condusa de Steve Banon, consilier al lui Trump, al acel moment – a folosit informatii personale preluate fara autorizatie la inceputul anului 2014 pentru a construi un sistem care putea stabili profilul votantilor din Statele Unite si a le trimite reclame politice personalizate.

“Am exploatat Facebook pentru a obtine milioane de profiluri ale alegatorilor. (...) Aceasta a fost baza pe care a fost construita compania”, a declarat, pentru the Observer, Wylie, care a lucrat cu Universitatea Cambridge pentru a obtine date.

Documentele citate de the Observer si confirmate de Facebook arata ca pana la finalul anului 2015, compania a descoperit ca au fost exploatate informatii la un nivel nemaintalnit pana atunci. Totusi, nu a alertat utilizatorii si a luat doar mici masuri pentru a recupera si securiza informatiile private a peste 50 de milioane de indivizi.

Copii ale datelor exploatate de Cambridge Analytica pot fi regasite in continuare online, a scris The New York Times.

Informatiile au fost colectate printr-o aplicatie numita "thisisyourdigitallife", creata de profesorul Aleksandr Kogan, independent de activitatea sa de la Universitatea Cambridge. Prin intermediul companiei sale, Global Science Research (GSR), in colaborare cu firma Cambridge Analytica, sute de mii de utilizatori Facebook au fost platiti sa faca teste de personalitate si au fost de acord ca datele lor sa fie colectate pentru studii academice. Insa, aplicatia colecta si datele din listele de prieteni ale celor care au acceptat testele, fiind obtinute, astfel, profilurile a zeci de milioane de persoane.



Citeste si