6 Aprilie 2018

Sefii serviciilor de informatii ar putea sta maximum patru ani in functie



Liviu Plesoianu, deputat PSD, a depus la Parlament patru proiecte de modificare a legilor privind organizarea si functionarea SRI, SIE, SPP si STS, prin care mandatul directorilor acestor institutii sa fie limitat la patru ani, scrie Digi24.

In aceeasi categorie ar urma sa intre si directorii adjuncti.

Primul proiect, de modificare si completare a Legii nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, prevede modificarea art. 23, in urmatoarea formulare: „Serviciul Roman de Informatii este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputatilor si Senat in sedinta comuna, la propunerea Presedintelui Romaniei, pentru un singur mandat care nu poate depasi durata de patru ani, in urma audierii celui propus de catre comisia insarcinata sa exercite controlul parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii, care va prezenta un raport in fata celor doua Camere ale Parlamentului”.

Pe aceeasi idee, mandatul prim-adjunctului si al celor trei adjuncti, numiti de presedinte la propunerea directorului SRI, ar urma sa aiba tot un mandat de patru ani.

Similar, prin alte trei proiecte de lege, directorii SIE, SPP si STS, precum si adjunctii lor ar urma sa aiba limitat mandatul la patru ani.

„Una dintre principalele probleme in Romania postrevolutionara a constituit-o betia de putere in randul sefilor serviciilor secrete. Oricat de bun ar fi un cadru legal, se vor gasi mereu cai de ocolire (de tipul protocoalelor care adauga, ilegal, la lege), atata vreme cat in fruntea serviciilor de informatii raman prea multa vreme aceleasi persoane. Puterea indelungata (mai ales acel tip de putere ascunsa, specific serviciilor secrete) corupe! Pe cale de consecinta, primul si cel mai important pas (care este si absolut necesar, mai ales in lumina tuturor dezvaluirilor din ultimii ani) este acela al limitarii in timp a mandatului sefilor de servicii de informatii”, argumenteaza Plesoianu in expunerea de motive comuna intocmita la cele patru proiecte de lege.

Acesta mai arata ca „in timpul mandatului de cinci ani al Presedintelui Romaniei, ar trebui sa existe cel putin o schimbare de sefi de servicii”.



Citeste si