23 Aprilie 2018

CCR: Coruptia NU ucide si nu e o amenintare la securitatea nationala



Curtea Constitutionala a publicat joi motivarea deciziei prin care a admis partial, pe 28 februarie, o exceptie de neconstitutionalitate care se refera la Legea nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei. Este o decizie cel putin socanta, in conditiile in care coruptia generalizata duce, in mod evident, la slabirea Statului de Drept, a democratiei si a securitatii populatiei.

”Savarsirea unor infractiuni determinate, precum cele de coruptie, nu vor putea fi calificate drept o amenintare la adresa securitatii nationale, chiar daca faptele aduc atingere grava anumitor drepturi si libertati fundamentale ale cetatenilor romani. Aceasta deoarece, desi unele infractiuni sunt de natura sa aduca atingere grava anumitor drepturi si libertati fundamentale fiind in interesul general sanctionarea acestor fapte, acestea nu au amploarea necesara calificarii lor ca amenintari la adresa securitatii nationale. Pe de alta parte, savarsirea unor fapte indreptate impotriva unui grup, spre exemplu savarsirea infractiunilor de genocid sau infractiuni contra umanitatii, se pot constitui in amenintari la adresa securitatii nationale”, arata Curtea in motivarea opiniei majoritare, care este obligatorie.

Prin aceasta motivare se ridica un risc insemnat privind dosarele de coruptie pe care DNA le-a deschis in urma unor mandate pe siguranta nationala execute de SRI. Cei trimisi in judecata in baza unor astfel de probe vor putea ataca probatoriile in instanta pentru ca a cere eliminarea lor.

In acest caz ar putea intra si dosarele care vizeaza societatea Tel Drum.

Potrivit motivarii CCR, din modul de reglementare a articolului declarat neconstitutional, rezulta ca se poate circumscrie unei amenintari la adresa securitatii nationale orice fapta/actiune cu sau fara conotatie penala care afecteaza un drept sau o libertate fundamentala.



Citeste si