7 Mai 2018

Klaus Iohannis trimite la CCR prima dintre Legile Justitiei



Presedintele Klaus Ioahnnis a trimis la CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, scrie Ziare.com.

Intr-un comunicat de presa publicat de Administratia Prezidentiala se arata ca, in forma ajunsa la promulgare, desi Legea a fost trimisa la Curtea Constiturionala de trei ori si a fost si reexaminata de Parlament, "inca mai contine unele prevederi neconstitutionale".

In sesizarea transmisa CCR, presedintele Klaus Iohannis arata ca art. I pct. 1 din lege, care stabileste ca "Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege", este o reproducere ad litteram a art. 126 alin. (1) din Constitutie, ceea ce reprezinta un paralelism legislativ.

Un alt argument al presedintelui cu privire la neconstitutionalitatea Legii 304/2004 este legat de un articol care face referire la configuratia salii de judecata care "trebuie sa reflecte principiul egalitatii de arme", despre care Iohannis sustine in sesizarea catre CCR ca este neclar si nu are previzibilitate.

"La art. I pct. 3 din legea criticata se introduce un nou alineat la art. 7 din Legea nr. 304/2004, cu urmatorul cuprins: ' (3) Configuratia salii de judecata trebuie sa reflecte principiul egalitatii de arme in ceea ce priveste asezarea judecatorului, procurorilor si avocatilor'", dispozitia nou introdusa fiind "una neclara si lipsita de previzibilitate".

Iohannis mai arata in sesizare ca termenul de 30 de zile in care trebuie redactate hotararile judecatoresti, de la data pronuntarii, " intrucat nu se coreleaza cu dispozitiile art. 406 alin. (1) si (2) din Codul de procedura penala si cu cele ale art. 426 alin. (5) din Codul de procedura civila".

"Potrivit art. 426 alin. (5) Cod procedura civila: " (5) Hotararea se va redacta si se va semna in cel mult 30 de zile de la pronuntare. Opinia separata a judecatorului ramas in minoritate, precum si, cand este cazul, opinia concurenta se redacteaza si se semneaza in acelasi termen."

Necorelarea dintre norma criticata si doua texte mentionate sub aspectul posibilitatii prelungirii termenului de redactare a hotararii judecatoresti, este de natura sa creeze incertitudine in aplicare, aspect ce contravine prevederilor art. 1 alin. (5) din Constitutie", se arata in sesizarea de neconstituionalitate.

In plus, presedintele arata ca "art. I pct. 11 din lege, care stabileste ca atat propunerile privind judecatorii care fac parte din comisiile de concurs pentru promovarea in functia de judecator la CCJ, cat si propunerile privind numirea, promovarea, transferul, suspendarea si incetarea din functie a magistratilor-asistenti se inainteaza Sectiei pentru judecatori a CSM si nu plenului acestuia" incalca art. 125 alin. (2), art. 133 alin. (1), art. 134 alin. (2) si alin. (4) din Constitutie.

"Prin lege organica nu se pot modifica rolul si atributiile stabilite de Constitutie pentru CSM ca organism colegial, respectiv pentru sectiile CSM, ca structuri cu atributii in domeniul raspunderii disciplinare. Cel mult, se pot stabili doar pentru CSM ca organism colegial alte atributii pentru realizarea rolului de garant al independentei justitiei. Rearanjarea rolurilor si atributiilor intre Plenul CSM si Sectiile CSM conduce la afectarea rolului constitutional al CSM si la depasirea atributiilor constitutionale specifice Sectiilor", potrivit sesizarii.

Miercuri, presedintele Klaus Iohannis anunta ca trimite la Curtea Constitutionala intregul pachet al legilor justitiei si sesizeaza si Comisia de la Venetia, el adresand si un apel CCR sa nu se grabeasca si sa conlucreze cu organismul european.



Citeste si