23 Mai 2018

Liber la devalizare! PSD modifica Codul Administrativ din primarii



PSD intentioneaza sa devalizeze patrimoniul local prin noul proiect de Cod Administrativ, care prevede ca deciziile consiliului local vor fi luate cu majoritate simpla si nu de doua treimi ca pana acum, avertizeaza Uniunea Salvati Romania (USR).

Astfel, PSD nu renunta la intentia de a anihila opozitia in consiliile locale pentru a permite baronilor sa profite de pe urma patrimoniului comunitatilor din Romania, scrie pe Facebook Senatorul USR, Florina Presada.

“Prin noul proiect de Cod Administrativ, toate deciziile consiliului local se vor lua cu majoritate absoluta (50%+1), inclusiv cele ce privesc concesionarea, instrainarea sau darea in folosinta a patrimoniului comunitatilor.

Astfel, PSD a introdus in proiectul de Cod Administrativ toate prevederile din cunoscutul proiectul legislativ L122/2015 care modifica Legea administratiei publice locale astfel incat deciziile cu privire la patrimoniu sa nu mai aiba nevoie pentru aprobare de o majoritate de 2/3 din numarul consilierilor locali si judeteni in functie. Aceasta modificare deschide calea abuzurilor si arbitrariului in gestionarea bunurilor publice ce vor ajunge sa fie vandute ori concesionate unor clienti politici”, avertizeaza senatorul.

Practic, primarul Capitalei, Gabriela Firea, si alti primari care nu se bucura de majoritatea de doua treimi in consilii locale vor putea infiinta societati comerciale cu capital din bugetul public, vor putea concesiona, inchiria, face schimburi de terenuri cu 50%+1 din numarul total al consilierilor in functie, nu ca in prezent, cand au nevoie de 2/3 din numarul consilierilor.

PSD si ALDE au majoritate simpla in CGMB iar Gabriela Firea ar fi direct interesata daca ar fi adoptata modificarea cu atat mai mult cu cat Firea este initiator al proiectului de lege L122/2015, de cand era senator PSD.

“Prin aceasta propunere legislativa, cetatenii reprezentati de opozitie nu mai sunt parte din decizia publica privind patrimoniul comunitatilor. Prin majoritatea de 2/3, legea obliga la dialog si consens, proiectele cu adevarat utile pentru comunitate obtinand aceasta majoritate, eventualele blocaje aparute fiind depasite in urma unor largi dezbateri in comunitate.

Deciziile privind patrimoniul erau singurele care aveau nevoie si de opozitie pentru a fi adoptate. Reprezentarea vocilor si intereselor de catre o multitudine de formatiuni politice in consiliile locale si judetene devine o forma fara fond, ducand la inutilitatea existentei unei diversitati politice in forurile deliberative locale“, mai scrie Senatorul USR.



Citeste si