23 Mai 2018

Iordache, despre adoptarea Statutului magistratilor: Este ca in rugby; cine are mingea, o protejeaza



Presedintele Comisiei speciale pentru legile justitiei, Florin Iordache, a declarat, marti, dupa adoptarea in comisie a modificarilor la Statutul judecatorilor si procurorilor, ca nu mai exista motive ca aceasta lege sa fie contestata la Curtea Constitutionala, afirmand ca CCR s-a pronuntat in cele doua decizii anterioare, scrie Agerpres.

"Am finalizat practic cea de-a treia lege in care, in urma raspunsului Curtii Constitutionale, trebuia sa definim eroarea judiciara, prin dezbateri si discutii in comisia speciala am definit si eroarea judiciara, astfel incat si ce-a de-a treia lege sa ajunga la promulgare. Din punctul nostru de vedere, nu mai sunt motive sa fie atacata la Curtea Constitutionala. Nu stiu de vor face colegii din opozitie sau ce va face presedintele Iohannis. Deja CCR, in cele doua decizii anterioare, s-a pronuntat si atunci fara indoiala noi credem ca nu mai sunt elemente. Consideram ca astazi, daca va fi un vot in Senat, si aceasta lege le va ajunge pe celelalte doua, astfel incat pachetul care vizeaza legile justitiei sa fie in sfarsit promulgat", a afirmat Iordache.

Intrebat in legatura cu urgenta adoptarii acestor modificari, Iordache a spus: "Dezbaterea pe aceasta lege s-a desfasurat inainte de a intra in Camera Deputatilor. Am intrebat daca sunt amendamente sau alte discutii, singurele corelari erau cu acea sintagma "grava". Este ca in rugby. Cine are mingea, o protejeaza, asa facem si noi. Ca in rugby, avem o lege pe care trebuie sa o protejam si sa o trimitem ca presedintele sa o promulge".

Comisia speciala pentru legile Justitiei a adoptat marti modificarile la Statutul judecatorilor si procurorilor, lege reexaminata ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, cea mai importanta schimbare fiind definitia erorii judiciare. Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Senatului.

Anterior, Camera Deputatilor a adoptat, cu 181 de voturi "pentru", 74 - "impotriva" si 5 abtineri, actul normativ. Senatul este for decizional in acest caz.

Eroarea judiciara a fost redefinita

Potrivit modificarilor, "flragrant" si "in mod vadit" au fost inlocuite cu "evidenta" si "evident" si a fost introdus termenul "grav".

Astfel, in redefinirea erorii judiciare, noua formulare este: "S-a dispus in cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu incalcarea evidenta a dispozitiilor legale de drept material si procesual, prin care au fost incalcate grav drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanei, producandu-se o vatamare care nu a putut fi remediata printr-o cale de atac ordinara sau extraordinara.

S-a pronuntat o hotarare judecatoreasca definitiva in mod evident contrara legii sau situatiei de fapt care rezulta din probele administrate in cauza, precum si atunci cand, prin incalcarea clara si incontestabila a situatiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate grav drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanei, vatamare care nu a putut fi remediata printr-o cale de atac ordinara sau extraordinara".



Citeste si