15 Iunie 2018

G4Media: Care este planul pentru suspendarea lui Klaus Iohannis



Potrivit G4Media, care citeaza mai multe surse politice, PSD si-a definitivat planul suspendarii presedintelui Klaus Iohannis, partidul fiind decis sa-l puna in aplicare in situatia in care acesta refuza sa o demita pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

Chiar daca nu s-a stabilit o data pentru declansarea procedurii, informatiile indica faptul ca Liviu Dragnea este hotarat sa inceapa procesul de suspendare dupa data de 21 iunie, in caz ca nu va fi achitat in dosarul angajarilor fictive.

Marile mize ale atacului la Klaus Iohannis

In situatia in care presedintele va fi suspendat, interimatul va fi asigurat de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Acesta ar urma sa o demita pe Kovesi de la DNA si pe Horodniceanu de la DIICOT.

O alta miza majora este promulgarea de catre presedintele interimar Tariceanu a legilor Justitiei, inainte de sosirea avizului preliminar al Comisiei de la Venetia.

Dupa suspendare, Tudorel Toader ar urma sa declanseze si procedura de numire a noilor procurori sefi. Deja, ministrul Justitiei a pregatit miercuri dimineata terenul unei eventuale actiuni de suspendare, afirmand ca ”ceea ce face presedintele azi este cel mai periculos precedent pentru statul de drept. Este cel mai periculos precedent pentru ca e pentru prima data cand un demnitar pune in discutie respectarea si aplicarea legii fundamentale, aplicarea si respectarea unei decizii CCR”.

Unul din numele vehiculate pentru sefia DNA este cel al Oanei Schimdt Haineala, in prezent sefa corpului de control din Ministerul Justitiei, dar, potrivit surselor G4Media.ro, Haineala nu ar fi interesata de aceasta pozitie si nici nu s-ar afla pe lista optiunilor lui Tudorel Toader.

In ultimul timp, tot mai multi lideri politici si ministri au vorbit in spatiul public despre o posibila suspendare a presedintelui Romaniei, in situatia in care acesta refuza sa o revoce pe sefa DNA.

Cum poate fi suspendat Klaus Iohannis

Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie cu votul majoritatii parlamentarilor, iar procedura poate fi initiata de cel putin o treime dintre senatori si deputati:

”ARTICOLUL 95
(1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.

(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui”.

De notat ca suspendarea in Parlament este un vot pur politic. PSD are in acest moment numarul necesar de parlamentari pentru declansarea procedurii de suspendare a lui Klaus Iohannis, dar va avea nevoie de voturile deputatilor si senatorilor ALDE pentru suspendare.

Pentru suspendarea presedintelui, este nevoie de majoritate absoluta, adica jumatate plus unu din numarul total al senatorilor si deputatilor, mai exact de 233 de voturi. PSD si ALDE pot conta in prezent, teoretic, pe cel putin 240 de voturi



Citeste si