3 Iulie 2018

Prevederi din controversata OUG 13, introduse de Comisia Iordache in Codul penal



Comisia parlamentara speciala condusa de Florin Iordache a reluat astazi dezbaterile pentru modificarea Codului penal, iar G4Media semnaleaza faptul ca au fost aprobate mai multe prevederi din controversata OUG 13, care a scos sute de mii de oameni pe strazi.

Printre prevederile din OUG 13 se numara cea in care "favorizarea infractorului savarsita de un membru de familie sau afin pana la gradul II, nu se pedepseste". Aceasta a fost adoptata.

O alta prevedere din OUG 13 - Nu constituie infractiunea de favorizare a faptuitorului:

  • emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative
  • pronuntarea sau dispunerea solutiilor sau masurilor de catre organele judiciare in cauzele cu care acestea sunt investite
  • marturia depusa in cadrul unor proceduri judiciare ori modalitatea de efectuare a unor expertize in cauze judiciare.

De asemenea, a fost dezincriminata partial infractiunea de marturie mincinoasa. Potrivit comisiei, nu constituie infractiune:

  • refuzul de a face declaratii prin care persoana se autoincrimineaza
  • refuzul de a declara in sensul solicitat de organele judiciare
  • modificarea si retractarea declaratiei care a fost data prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului
  • simpla divergenta de marturii in cadrul unui proces, daca nu exista probe directe din care sa rezulte caracterul mincinos al acestora

A fost adoptat un amendament propus de CSM, insusit de PSD si ALDE (Art. 290 – Darea de mita):

”Mituitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai tarziu de 1 an de la data savarsirii acesteia”. In acelasi timp, Stelian Ion (USR) avertizeaza ca vor exista infractiuni de dare de mita "care nu vor mai fi descoperite niciodata”.

Un alt amendament adoptat este cel care se refera la cumpararea de influenta. Astfel, faptuitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai tarziu de 1 an de la data savarsirii acesteia.



Citeste si