11 Iulie 2018

Puteri limitate pentru Iohannis, dupa ce reexaminarea legii privind statului magistratilor a fost respinsa



Senatul a respins marti, in calitate de for decizional, reexaminarea legii 303/2004 privind statutul magistratilor, solicitata vineri de presedintele Klaus Iohannis. Presedintele va putea refuza o singura data propunerea ministrului Justitiei de numire a procurorilor sefi, scrie G4Media.

Reexaminarea a fost respinsa luni seara, in regim de urgenta, si in Camera Deputatilor.

Actul normativ a fost atacat pana acum de trei ori la Curtea Constitutionala si urmeaza o a patra sesizare, dupa cum au anuntat parlamentarii PNL.

Una dintre cele mai importante modificari aduse actului normativ ii interzice presedintelui Romaniei sa respinga mai mult de o data propunerea facuta de ministrul Justitiei pentru sefia principalelor parchete (DNA, DIICOT si Parchetul General).

Legea 303/2004 face parte din pachetul celor trei legi ale Justitiei modificate la finalul anului trecut de majoritatea PSD – ALDE – UDMR, modificari intens criticate de Comisia Europeana, de societatea civila si de Opozitie. Actele normative au fost supuse examinarii Comisiei de la Venetia, o opinie din partea acestei institutii fiind asteptata in perioada urmatoare.



Citeste si