26 Iulie 2018

Germania reactioneaza dur fata de schimbarile din Justitie. Multe "voci" se tem ca propunerile protejeaza politicieni



Michael Roth, ministrul german pentru Afaceri Europene, a declarat, in cadrul unui interviu pentru G4Media, ca anumite propuneri legislative legate de justitie au condus la vizita sa in Romania de saptamana trecuta.

Roth spune ca desi ”majoritatea expertilor sunt de acord ca este imperios necesara o reforma fundamentala a justitiei”, exista ”multe voci critice care se tem ca parti ale acestei propuneri legislative sunt susceptibile sa protejeze politicieni activi de urmarirea penala, in pofida abaterilor dovedite”.

Intrebat daca exista un risc politic pentru Romania daca vor fi adoptate aceste propuneri criticate de alte state membre, Comisia Europeana si Comisia de la Venetia, demnitarul german a spus: ”Desigur ca exista riscuri atunci cand state individuale decid sa se indeparteze de valorile UE”.

Michael Roth este ministru de stat pentru Afaceri Europene in cadrul Ministerului Federal german de Externe, precum si unul dintre liderii partidului de stanga, SPD.

Roth s-a intalnit in Romania saptamana trecuta cu Liviu Dragnea si cu sefii parchetelor (Parchetul General, DNA si DIICOT).


Rep: Care este pozitia dvs. legata de statul de drept si independenta justitiei din Romania?

Michael Roth: Dezbaterile privind reforma justitiei in tara dumneavoastra dureaza deja de ceva vreme. Imi sunt inca vii in amintire imaginile de la protestele din ianuarie si februarie 2017, difuzate la stirile de seara in intreaga Europa. In Germania urmarim cu mare ingrijorare cat de mult disensiunile privind directia corecta impiedica dezvoltarea Romaniei. Impartasim critica noastra atat cu alte state membre, cat si cu Comisia Europeana si Comisia de la Venetia in ultimul sau raport. Majoritatea expertilor sunt de acord ca este imperios necesara o reforma fundamentala a justitiei. Cu toate acestea, am vorbit cu multe voci critice care se tem ca parti ale acestei propuneri legislative sunt susceptibile sa protejeze politicieni activi de urmarirea penala, in pofida abaterilor dovedite. Aceasta discutie dificila ar trebui incheiata inaintea preluarii presedintiei Consiliului UE, fara ca succesele repurtate pe calea statului de drept sa fie puse sub semnul intrebarii. Avem nevoie de o Romanie puternica, cu un puternic angajament fata de o justitie independenta, o Romanie care va combate si in continuare ferm coruptia.

Citeste aici interviul integral



Citeste si