27 August 2018

Dacian Ciolos: Sub pretextul evaluarii procurorului general, Toader incearca sa puna presiune pe dosarul protestului



Fostul premier, Dacian Ciolos, presedinte fondator al Miscarii Romania Impreuna, sustine ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, incearca sa puna presiune pe dosarul legat de protestul din 10 august prin anuntul privind evaluarea activitatii manageriale a procurorului general Augustin Lazar, scrie Agerpres.

"Sub pretextul evaluarii procurorului general al Romaniei, care e responsabilitatea in primul rand a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Tudorel Toader incearca sa puna presiune pe dosarul violentelor la care au fost supusi cetatenii care au protestat in 10 august si sa decapiteze conducerea Parchetului General. Nu este nicio surpriza comportamentul ministrului Toader. A procedat in aceeasi maniera si cand a dorit demiterea conducerii DNA. De data aceasta, foloseste o informatie partial adevarata, partial falsa, doar ca sa poata declansa o procedura de evaluare impotriva lui Augustin Lazar pentru simplu motiv ca acesta s-a opus public ministrului in mai multe randuri", a scris Ciolos, sambata, pe Facebook.

El sustine ca nevoia unei reforme constitutionale, care sa clarifice raportul intre puterile in stat, apare tot mai evidenta.

"Pare tot mai clar: cine indrazneste sa conteste acapararea politica a institutiilor statului, care ar trebui sa lucreze independent de puterea politica, sunt considerate ca fiind parte a 'statului paralel' si trebuie preluate sub controlul liderilor PSD-ALDE", a spus fostul premier.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat sambata ca declanseaza procedura de evaluare a activitatii manageriale a procurorului general, Augustin Lazar, in contextul protocoalelor incheiate cu SRI. El a spus ca rezultatele evaluarii, insotite de eventuale propuneri, vor fi facute publice in termen de cel mult 30 de zile.

"Declansez procedura legala pentru evaluarea activitatii manageriale desfasurata de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie! (...) In urma cu cateva saptamani afirmam faptul ca vine vremea cand fiecare trebuie evaluat. In urma cu cateva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PICCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflam ca in realitate a fost 'desecretizat' un protocol 'abrogat' inca din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, 'La data intrarii in vigoare a prezentului Protocol se abroga Protocolul de cooperare intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale nr.....din 04.02.2009'. Folosirea sintagmei 'se abroga' arata si faptul ca semnatarii respectivelor protocoale au inteles sa le confere acestora valente normative. Rezultatele evaluarii, insotite de eventuale propuneri, vor fi facute publice in termen de cel mult 30 de zile", a scris Toader, sambata, pe Facebook.



Citeste si