21 Septembrie 2018

Corina Cretu: PSD a refuzat asumarea autostrazii Moldova-Ardeal de catre Bruxelles



Comisarul european pentru pentru Politici Regionale, Corina Cretu, sustine, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, ca reprezentatii Bruxelles-ul au vrut sa-si asume proiectul autostrazii dintre Moldova si Ardeal, dar actualul Guvern a impus varianta unui parteneriat-public privat.

“Am fost in tara impreuna cu comisarul pentru agricultura Phil Hogan si pe buna dreptate interesul s-a axat asupra retelei de transport. Eu cred ca ceea ce am spus legat de Sebes - Turda, Pitesti - Sibiu, legatura cu Moldova, toate aceste lucruri sunt esentiale nu numai pentru Europa, dar si pentru Romania. In ceea ce priveste Sibiu - Pitesti, este un proiect intarziat, din punctul nostru de vedere nu poate fi inceputa constructia mai devreme de 2019 si este un proiect fanion pentru Uniunea Europeana, pentru ca asa cum spuneati, conecteaza de la Nord la Sud, de la Rotterdam la Constanta, intreaga Uniune Europeana.

Este tronsonul lipsa, de altfel, singurul tronson lipsa dintre Rotterdam si Constanta.

De accea am spus ca trebuie accelerate pregatirile, pentru ca din pacate ne aflam in faza studiilor de fezabilitate de multi ani si au inceput lucrarile pe tronsonul 1 si 5 fara a se obtine avizul de mediu, fapt care a fost criticat de catre comisie, pentru ca in functie de avizul de mediu vom sti daca vom putea finanta sau nu aceste tronsoane. Tronsoanele doi, trei si patru sunt cu atat mai dificile pentru pentru ca traverseaza direct muntii. De asemenea, ne-am oferit, pentru ca avem banii, a realiza studiul de fezabilitate pentru autostrada Montana, este un proiect foarte mare, greu, care nu poate fi realizat peste noapte. Noi am putea sa realizam studiul de fezabilitate pana in anul 2020 daca am avea vointa politica si am colabora foarte bine si inceperea constructiei din 2021.

Ar fi o chestiune simbolica in anul centenarului de a se angaja aceasta investitie, am vazut ca Guvernul a anuntat ca doreste sa realizeze acest proiect prin parteneriat public- privat.

Este dreptul suveran al oricarei tari sa realizeze in ce mod doreste, Comisia nu este confortabla cu aceasta abordare, pentru ca din punctul nostru de vedere, aceasta inseamna o deprioritizare a investitiei”.



Citeste si