11 Decembrie 2018

Guvernul da OUG pentru modificarile Codurilor Penale. Dancila a iesit la explicatii



Premierul Viorica Dancila a anuntat luni ca liderii PSD au decis in cadrul CEx ca modificarile la Codurile Penale sa fie facute prin ordonanta de urgenta.

Legea de modificare se intorsese la Parlament, dupa ce CCR declarase mai mute articole neconstitutionale. Viorica Dancila spune ca in Legislativ vor ramane doar acele articole unde au fost gasite nereguli, iar cele constitutionale vor fi incluse intr-o ordonanta de urgenta, informeaza Ziare.com.

"Acum, in cadrul CEx, la propunerea unuia dintre colegi, in unanimitate s-a decis ca articolele declarate constitutionale sa faca obiectul unei OUG. Cele neconstitutionale vor veni din nou in Parlament", a spus Dancila, indemandu-i pe jurnalisti sa ceara detalii de la ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Intrebata de ce s-a ales aceasta cale, Dancila a raspuns: "Stim foarte bine ca atunci cand CCR declara o lege constitutionaa, ea este obligatorie pentru toata lumea".

Intrebata cand va fi data ordonanta, premierul a spus ca nu s-a stabilit inca.

Comitetul Executiv National al PSD s-a reunit, luni, de la ora 14:00, la Palatul Parlamentului. La discutii au participat si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, dar si consilierul guvernamental Darius Valcov si seful SGG, Toni Grebla.

Amintim ca in ultima perioada au fost numeroase discutii si legate de o eventuala ordonanta de urgenta pentru aministie si gratiere. Printre scenariile avansate se numara acela in care Toader o semneaza si Grebla o trimite imediat la Monitorul Oficial. Astfel, chiar si daca intra in vigoare pentru o secunda, ea isi va fi facut deja efectele.

In luna octombrie, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale cele mai multe modificari aduse de PSD, ALDE si UDMR celor doua Coduri penale, scrie G4Media.

Pe 12 octombrie, CCR a respins cu unanimitate de voturi, la capatul a doua zile de dezbateri, 64 din cele 96 de modificari contestate aduse Codului de procedura penala, potrivit unui comunicat de presa al institutiei. 32 dintre amendamentele sesizate au trecut de filtrul judecatorilor (vezi aici comunicatul CCR si aici legea de modificare a Codului de procedura penala).

Doua saptamani mai tarziu, pe 25 octombrie, Curtea a decis ca dezincriminarea partiala a abuzului in serviciu prin modificarile la Codul Penal este neconstitutionala. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi. Judecatorii CCR au decis ca modificarea definitiei abuzului in serviciu este ”deficitara si nu respecta decizia CCR din 2016”. CCR a mai decis ca si redefinirea marturiei mincinoase este neconstitutionala, la fel ca si redefinirea traficului de influenta.

In schimb, dezincriminarea neglijentei in serviciu a fost declarata constitutionala, pe motivul ca este apanajul legiuitorului sa incrimineze sau dezincrimineze faptele. De asemenea, redefinirea grupului infractional organizat a fost declarata constitutionala.



Citeste si