4 Iunie 2019

CCR a amanat, pentru a treia oara, sesizarile depuse de opozitie si de presedintele Iohannis impotriva modificarilor aduse Codurilor Penale



Curtea Constitutionala (CCR) a amanat marti, pentru a treia oara, sesizarile USR, PNL si ale presedintelui Klaus Iohannis privind modificarile aduse de Parlament Codului penal si Codului de procedura penala, conform G4Media.

Potrivit acestora, pronuntarea a fost amanata pentru 26 iunie, dupa venirea noilor judecatori la CCR. ”Decizia a fost sa se ocupe completul reinnoit de aceasta speta. Cei care-si termina mandatul poate nu mai dau dovada de interes”, au explicat sursele citate.

Ultima amanare a avut loc martea trecuta, motivul fiind, potrivit unor surse din cadrul CCR, trimiterea cu intarziere a concluziilor de catre judecatorii raportori, astfel ca ceilalti membri ai Curtii nu au avut timp sa isi formeze o parere. Judecator raportor pe Codul penal este presedintele Curtii, Valer Dorneanu – care vizeaza reinnoirea mandatului de sef al CCR, la alegerile care vor avea loc luna viitoare, iar pe Codul de procedura penala este fostul sef al DNA, Daniel Morar.

Sursele consultate au mai explicat si faptul ca in sedinta de martea trecuta nici macar nu s-a intrat pe dezbaterea celor doua acte normative.

Concret, unul dintre motivele pentru care va fi retrimis in Parlament Codul penal este articolul referitor la prescriptia faptei penale, au explicat surse din cadrul CCR. In decizia de anul trecut prin care au respins initial Codul penal, judecatorii constitutionali au explicat ca „intreruperea termenului de prescriptie, cu consecinta curgerii unui nou termen de prescriptie, nu poate fi raportata la persoana, ci la fapta, acesta din urma fiind criteriul care tine de natura prescriptiei.”

Dar, in urma reexaminarii in Comisia Iordache, Parlamentul a preluat forma in vigoare a art. 155 alin. (2) din Codul Penal, ceea ce inseamna ca nu a fost respectata decizia CCR.

Pe 10 mai, presedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constitutionala modificarile aduse la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, facute pe repede inainte de Comisia Iordache si care au fost votate dupa doar doua saptamani de simulacru de dezbatere. Ambele legi ii fusesera transmise presedintelui pentru promulgare pe 2 mai.

Anterior, si PNL si USR au atacat modificarile aduse celor doua acte normative la Curtea Constitutionala.

Reamintim ca PSD si ALDE au introdus in Codurile penale modificari majore care ar echivala cu o amnistie mascata.



Citeste si