21 Octombrie 2019

Numar record de legi adoptate fara dezbatere de Senat: Peste o suta de acte normative, printre care dezincriminarea detinerii fara drept de munitie letala



Senatul a adoptat tacit, adica fara dezbatere, nu mai putin de 115 initiative legislative, un numar record, printre care se numara dezincriminarea detinerii fara drept de munitie letala, introducerea votului electronic, inchisoare pe viata pentru ucigasii de politisti si jandarmi, pedepse cu inchisoarea mai mari pentru cei care comit frauda la vot si majorarea pedepselor pentru cei care agreseaza medici sau profesori.

Toate aceste initiative urmeaza sa fie transmise Camerei Depuutatilor, care este forul decizional, si unde trebuie obligatoriu dezbatute pentru a fi adoptate sau respinse, scrie G4Media.ro.

Dezincriminarea detinerii fara drept de munitie letala: fapta nu se mai pedepseste cu inchisoare, ci doar cu amenda

Initiativa legislativa ii apartine senatorului PSD Liviu Brailoiu si prevede doar amenda pentru cei care detin fara drept munitie letala, fapta care in prezent este pedepsita cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Proiectul a mai fost semnat de alti 46 de parlamentari de la PSD si 3 de la PNL si a primit raport de adoptare de la comisiile de specialitate ale Senatului (juridica si de aparare).

Practic, Brailoiu propune ca cei care au permis de port arma sa poata detine munitie neaferenta armelor pe care le detin, precum si o cantitate dubla fata de cât permite legea.

Liviu Brailoiu a propus insa scoaterea acestor fapte din categoria infractiunilor si incadrarea la contraventii, urmând ca pedeapsa sa fie o amenda cuprinsa intre 1.001 si 2.000 de lei si, eventual, confiscarea armei.

Nu in ultimul rând, initiatorul proiectului propune relaxarea conditiilor de acordare a permisului de port-arma. Astfel, a fost abrogat articolul care prevede ca dreptul de detinere a armelor se anuleaza daca persoana a savârsit intr-o perioada de 2 ani doua contraventii prevazute de lege sau o contraventie pentru care legea prevede sanctiunea complementara a anularii dreptului de detinere, folosire si port a armelor. ”Este o masura prea drastica”, sustine Brailoiu in expunerea de motive a proiectului (detalii aici).

Inchisoare pe viata pentru cei care ucid politisti sau jandarmi

Autorul initiativei este deputatul PNL Florin Roman, care a depus proiectul la Parlament pe fondul uciderii, in timp de era urmarit, de catre fugarul Marcel Lepa a unui politit din Timis. Lepa a fost prins si incarcerat, dar ulterior a fost gasit spânzurat in inchisoare.

”Cei care ucid politisti in misiune sa stie ca vor primi drept pedeapsa detentia pe viata. ​Societatea româneasca asista, din ce in ce mai des si fara a putea reactiona, la exacerbarea fenomenului infractional reprezentat atât de incidente de mai mica amploare, cât mai ales de recrudescenta violentelor greu de imaginat si mai grav urmate de final tragic. ​Ce este si mai grav este faptul ca reprezentanti ai fortelor statului chemati sa pastreze ordinea si siguranta cetatenilor nu numai ca sunt tratati cu o lipsa de respect si fara nicio teama de rigorile legii, ci devin victime ale infractorilor, uneori chiar platind cu viata atunci când actioneaza tocmai pentru apararea valorilor umane si morale. Societatea româneasca nu aproba astfel de comportamente infractionale si se manifesta in sensul in care oamenii legii, politistii sau jandarmii, sa poata sa-si exercite meseria in mod corespunzator. Trebuie stopata aceasta stare de fapt negativa. Infractorii deosebit de periculosi, care ar intentiona sa ucida un politist sau un jandarm aflat in „exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii” trebuie sa fie constienti ca o astfel de fapta reprobabila va fi pedepsita cu detentiune pe viata”, a transmis Florin Roman intr-un comunicat de presa in luna iunie, atunci când a depus proiectul la Parlament.



Citeste si