20 Ianuarie 2020

Guvernul vrea sa combata turismul electoral: Pot vota intr-o localitate doar cei care au resedinta acolo de cel putin trei luni



Guvernul Ludovic Orban a introdus, in proiectul pentru alegerea primarilor in doua tururi, un alineat ce prevede ca pot vota intr-o localitate doar cei care si-au stabilit resedinta acolo de cel putin trei luni, masura fiind luata pentru ”limitarea situatiilor de turism electoral”, scrie Hotnews.ro.

Guvernul a trimis Parlamentului documentul prin care isi angajeaza raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi. Conducerea Legislativului urmeaza sa decida, in sedinta reunita, calendarul asumarii raspunderii Cabinetului Orban pe acest proiect.

Proiectul propus de Executiv prevede ca cei care au resedinta intr-o localitate de cel putin trei luni sa poata vota.

Persoanele care si-au stabilit resedinta in circumscriptia electorala cu mai putin de 90 de zile inaintea datei scrutinului isi vor putea exercita dreptul de vot doar in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care au avut resedinta sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. In acest caz, cetatenii vor vota pe lista suplimentara”, se arata in proiect.

Masura este justificata, in proiect, prin limitarea situatiilor de "turism electoral".



Citeste si