14 Iulie 2020

Iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”, adoptată în Camera Deputaţilor



Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei României „Fără penali în funcţii publice''. S-au înregistrat 295 de voturi ''pentru'' şi o abţinere, notează Agerpres.

Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituţie - Dreptul de a fi ales - cu un nou text, potrivit căruia cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, la dezbaterea iniţiativei, că, în sfârşit, vocea unui milion de români contează.

"În sfârşit semnătura şi vocea unui milion de cetăţeni astăzi contează. În al 12-lea ceas, la sfârşitul acestei sesiuni extraordinare, vocea unui milion de români care au semnat această iniţiativă contează. E vocea celor care vor o Românie normală, care cer spitale funcţionale, şcoli decente, drumuri şi autostrăzi fără gropi, e vocea celor care, când văd hoţie în instituţii publice, se revoltă şi refuză să treacă mai departe. (...) 'Fără penali în funcţii publice' înseamnă de fapt eliminarea sfidării din viaţa publică. Este un act sanitar pentru România. (...) Astăzi o frază devine realitate: nu mai este posibil să intri în funcţii publice cu o condamnare penală şi să pretinzi că ai justificare să conduci acea instituţie. Niciunul dintre votanţii oricărui partid nu a spus vreodată că este de acord să premieze hoţia. (...) Este de datoria noastră morală să facem acest pas. Nu mai putem tolera penali în funcţii publice", a afirmat Barna.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a atras atenţia că proiectul ar putea să „zacă" la Senat, iar „Fără penali în funcţii publice” nu se întâmplă de mâine.

Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Senatului. Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, trebuie validat referendumul organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.



Citeste si