16 Mai 2022

Marcel Ciolacu dă vina pe prețul la energie pentru inflația în creștere



Inflaţia este influenţată, în continuare, de preţul de la energie, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, menţionând că, deocamdată, companiile nu au reuşit să închidă capitolul compensări.

"Inflaţia, aproape 42%, m-am uitat şi eu pe cifrele de la INS, este influenţată în continuare de preţul de la energie, pentru că nu s-a reuşit companiile să închidă toate compensările. E posibil ca, dacă Ministerul Energiei închide acest capitol cu compensările pe energie, inflaţia să mai scadă, urmând apoi să facem faţă inflaţiei care vine din zona euro", a afirmat Ciolacu, la sediul PSD, întrebat cum comentează faptul că în România inflaţia a avut o creştere record, ajungând la 13,8%, scrie Agerpres.ro.

El a menţionat că scăderea inflaţiei depinde "de cât de bine se mişcă Ministerul Energiei în perioada următoare".

Noi măsuri fiscale de la 1 iunie

Marcel Ciolacu a mai spus că reprezentanţii coaliţiei de guvernare caută noi soluţii pentru sprijinirea populaţiei cu venituri mici.

"În primul rând avem un pachet de măsuri pentru susţinerea românilor în implementare şi căutăm soluţii să venim şi cu alte măsuri în perioada următoare. (...) Cred că cel mai bine este să ne terminăm discuţiile şi să avem toate cifrele din interiorul Guvernului, apoi vom lua decizia politică pe care mai mult ca sigur că împreună cu premierul o să venim la presă şi o să o anunţăm, să afle toţi românii. Cred că este nevoie să venim cu anumite măsuri", a afirmat acesta.

Ciolacu a declarat că ar trebui luate, până la 1 iunie, mai multe măsuri fiscale, astfel încât bugetul de stat pe anul viitor să poată fi construit în baza acestora, având în vedere că modificarea Codului fiscal trebuie făcută cu şase luni înainte.

"Sunt mai multe măsuri fiscale pe care cred că va trebui să le luăm şi să le prezentăm până în 1 iunie. După cum bine ştim, Codul fiscal trebuie modificat cu şase luni înainte, pentru ca viitorul buget de stat să îl construim pe măsurile luate de la 1 iunie, cu efecte de la 1 ianuarie. Rămân, în continuare, la părerea că în zona preţurilor la energie, cel puţin, ar fi trebuit venit cu o reglementare şi ar fi avut efecte imediate. Compensarea, după cum vedem, a creat un decalaj până se văd efectele. Dacă am fi venit cu reglementare, efectele ar fi fost de a doua zi şi poate nu am fi ajuns la această inflaţie", a afirmat Ciolacu.

Potrivit lui Ciolacu, Guvernul nu va introduce noi taxe şi impozite în următoarea perioadă.

"Toată lumea vine mereu (şi anunţă) că vom avea o colectare mai bună. S-a îmbunătăţit colectarea şi noul şef al ANAF chiar a dat o perspectivă bună în acest moment. Există şi o redimensionare şi o reaşezare a impozitelor astfel încât să fi o colectare mai bună, dar asta nu înseamnă că mărim taxele", a afirmat el.

Marcel Ciolacu a adăugat că susţine în continuare introducerea impozitului progresiv "cu deductibilităţile necesare".



Citeste si