18 August 2023

Denis Şmîhal, premierul Ucrainei, se află în România și se va întâlni cu Marcel Ciolacu



Premierul României Marcel Ciolacu a anunţat că premierul ucrainean Denis Şmîhal efectuează o vizită în România, pentru a discuta despre aspecte legate de securitate în regiune, dar și despre tranzitul cerealelor pe teritoriul țării noastre.

"Astăzi e o zi importantă pentru că avem vizita oficială a primului ministru al Ucrainei, domnul Denis Şmîhal. Vom discuta aspecte care ţin de securitatea regională, în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Vom aborda şi eforturile noastre, ale României, în ce priveşte tranzitul cerealelor ucrainene pentru asigurarea accesului la hrană din acest moment, la nivel mondial. Domnul premier este deja pe teritoriul României", a spus Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de guvern.

Potrivit lui premierului, vor mai discuta şi despre chestiuni care ţin de agenda bilaterală pentru protejarea fermierilor români şi a drepturilor minorităţilor române din Ucraina.

Ucraina speră să înceapă în toamnă negocierile de aderare la UE

Vicepremierul ucrainean Olga Stefanişîna s-a declarat încrezătoare că Ucraina va putea să înceapă negocierile pentru aderarea la UE până în luna octombrie, relatează agenția dpa, citată de Agerpres.

Până atunci, ţara se va asigura că toţi paşii legislativi şi instituţionali au fost făcuţi. Implementarea deplină a acestor reforme fundamentale va dura, totuşi, ani de zile, a recunoscut ea.

În octombrie, Comisia Europeană va decide dacă să recomande sau nu liderilor UE începerea negocierilor de aderare cu Ucraina.

Anul trecut, UE a acordat oficial Ucrainei, care a fost invadată de Rusia, statutul de ţară candidată. Înainte ca negocierile de aderare să poată începe, Ucraina trebuie să îndeplinească şapte condiţii stabilite de Comisia Europeană.

Printre acestea se află o nouă procedură de selecţie pentru judecătorii constituţionali ucraineni şi intensificarea luptei împotriva corupţiei, în special la nivel înalt.

De asemenea, UE a solicitat ca standardele în lupta împotriva spălării de bani să fie respectate şi ca o lege împotriva influenţei excesive a oligarhilor să fie implementată.

Începerea negocierilor de aderare nu este o garanţie pentru aderarea la UE şi discuţiile pot dura ani de zile, notează dpa.

Este improbabil ca Ucraina să devină membră UE în timp ce se află în război cu Rusia, dat fiind că aproape sigur blocul comunitar s-ar afla astfel în conflict direct cu Moscova.



Citeste si