31 Decembrie 2023

Consiliul UE a aprobat intrarea graduală a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie



Uniunea Europeană a aprobat, în unanimitate, intrarea graduală a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Acordul nu stabilește, însă, data la care cele două țări ar putea intra în Spațiul Schengen pe cale terestră.

Astfel, începând cu 31 martie 2024, cetățenii români vor putea călători liber pe cale aeriană în interiorul Uniunii Europene și în statele asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană), dată fiind eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene dintre România și aceste state. De asemenea, sunt eliminate si controalele la frontierele maritime.

”Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică granițele aeriene și maritime și vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eșecuri și umilințe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina de Facebook.

”Totodată, din perspectiva aspectelor de interes direct pentru activitatea MAE, salutăm prevederile din Decizie care permit uniformizarea politicii naționale privind vizele de scurtă ședere în scop turistic sau de afaceri cu prevederile UE, o altă componentă importantă a acquis-ului Schengen care facilitează libera circulație în interiorul UE. MAE va continua să sprijine activ Ministerul Afacerilor Interne și alte instituții naționale în demersurile pentru finalizarea procesului de aplicare integrală a acquis-ului Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele terestre”, transmite MAE, printr-un comunicat de presă.

Prin declarațiile anexate la decizia Consiliului UE, România contribuie activ la asigurarea unui spațiu Schengen funcțional și integrat, prin măsuri consolidate de protecție a frontierelor externe.

Urmează o nouă rundă de negocieri cu Austria pentru stabilirea unei date certe pentru încetarea controalelor terestre, a transmis preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

România a finalizat cu succes etapa de evaluare tehnică prevăzută de acquis-ul Schengen, îndeplinirea de către țara noastră a criteriilor privind aderarea la spațiul Schengen fiind recunoscută prin Concluzii ale Consiliului la 9 iunie 2011. În prealabil, la 8 iunie 2011, Parlamentul European a avizat favorabil proiectul Deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria. Finalizarea cu succes de către România a măsurilor prevăzute de acquis-ul Schengen a fost confirmată şi de Consiliul European (13-14 decembrie 2012).

În procesul său înspre aderarea deplină la spaţiul de liberă circulaţie, România a parcurs o serie de etape tehnice, prin obținerea accesului integral la Sistemul de Informații Schengen (SIS), odată cu adoptarea, la 1 august 2018, a unei Decizii a Consiliului în acest sens, precum și prin adoptarea la 12 octombrie 2017 a Deciziei privind accesul pasiv al României și Bulgariei la Sistemul de Informații privind Vizele (VIS), aceasta din urmă fiind efectiv pusă în aplicare în anul 2021.

Cel mai recent, continuarea îndeplinirii condiţiilor pentru aplicarea deplină a acquis-ului Schengen a fost reconfirmată de către Comisia Europeană şi de către experţi europeni cu ocazia celor două vizite voluntare derulate în România în lunile octombrie şi noiembrie 2022.

Conform termenilor Deciziei adoptate la 30 decembrie 2023, controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu cele două ţări şi între acestea se vor ridica începând cu 31 martie 2024. De asemenea, începând cu aceeași dată, prevederile Codului Comunitar de Vize vor fi aplicate integral de către cele două țări. Totodată, Consiliul UE depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne.



Citeste si