5 Aprilie 2011

Badea Clifford Chance: Bancile raman atrase de imobiliare, dar in alte conditii



Problemele bancherilor au sporit semnificativ, pe masura ce tot mai multe proiecte imobiliare s-au blocat sau nu mai pot fi vandute. Andreea Sisman, counsel in cadrul casei de avocatura Badea Clifford Chance, crede ca bancile vor relua finantarea pe acest segment, dar se vor arata mult mai selective, fapt pentru care insolventele in real estate vor continua si in 2011.

Bancile care au finantat proiecte din sectorul de real estate, care acum sunt blocate sau nu exista cerere pentru ele, pot recurge, in primul rand, la diverse metode de restructurare a portofoliului de imprumuturi in vederea maximizari recuperarii creantelor.

Institutiile de credit pot lua in calcul mai multe variante, de la cesionarea imprumuturilor catre investitori strategi, la preluarea activelor de la dezvoltatori pentru a asigura un management mai eficient al acestor active sau pot identifica potentiali cumparatori dispusi sa preia unele proiecte, sustine Andreea Sisman (foto), counsel in cadrul casei de avocatura Badea Clifford Chance.

"Solutia executarilor silite nu este nici ea exclusa, desi cred ca, inclusiv din motive reputationale, bancile vor incerca intai alte metode de recuperare. Avand in vedere expunerea mare pe care bancile o au fata de sectorul real estate, prevedem ca restructurarea creditelor o sa aiba o mare parte din ponderea tranzactiilor bancare", a declarat Sisman.

Avocatii de la Badea Clifford Chance se asteapta ca bancile sa vina, in perioada urmatoare, cu solutii foarte creative pentru a maximiza gradul de recuperare si pentru a reduce pierderile, de exemplu prin preluarea unora dintre proiectele finantate (fie printr-un "debt to asset swap" – preluarea consensuala a activului in contul creantei, fie prin "debt to equity swap" – preluarea actiunilor societatilor comerciale care dezvolta proiectele).

In prezent, un proiect de regulament al Bancii Nationale a Romaniei isi propune sa reglementeze conditiile in care bancile pot prelua temporar actiuni la societati comerciale in contextul restructurarii de credite.

Desi acum se confrunta cu probleme asociate creditelor acordate dezvoltatorilor, bancherii vor fiinanta si pe viitor proiecte din real estate, dar o sa fie mai prudenti.

"Exista in continuare potential neatins pe piata imobiliara, de exemplu, in sectorul cladirilor de birouri de clasa A sau logistic-industrial. Este cert insa ca bancile vor fi mult mai selective si mai prudente in alegerea proiectelor pe care le vor finanta pe viitor. In acest context, anticipam ca numarul insolventelor in domeniul real estate, in special pe zona de rezidential, va continua sa creasca in 2011, acest sector fiind si ultimul care isi va reveni", a declarat Andreea Sisman.

Reprezentantii Badea Clifford Chance considera ca, pe viitor, bancile se vor orienta mai mult pe finantarea unor domenii precum energie, infrastructura rutiera, comunicatii si IT, sanatate/farmaceutice si, in mod selectiv, real estate.

Clifford Chance a deschis, la 19 iunie 2006, un birou in asociere cu Badea&Asociatii, firma prezenta pe piata locala din anul 2002. Badea Clifford Chance ocupa locul intai in topul firmelor de avocatura din Romania.



Citeste si