26 Iulie 2011

Preturile terenurilor s-au intors la nivelul din 2004-2005



Preturile terenurilor din Bucuresti au scazut in unele cazuri cu pana la 30% in ultimele sase luni, ajungand pana la nivelul anilor 2004-2005, arata cel mai recent studiu al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Preturile nu au inregistrat evolutii spectaculoase in ultimele sase luni, ci mai degraba s-au stabilizat. Per total, preturile terenurilor au ajuns la valorile anilor 2004-2005, spun consultantii Colliers. In cele mai cautate zone, precum centrul Bucurestiului, Aviatiei, Floreasca sau Barbu Vacarescu, dar si in anumite sub-zone ca Drumul Taberei, Progresului, Pantelimon sau Berceni, preturile si-au atins minimul.

In anumite zone insa se pastreaza discrepante mari intre asteptarile vanzatorilor si ofertele facute de cumparatori, mai se arata in studiul Colliers. De exemplu, in Piata Victoriei, preturile cerute variaza intre 1.500 euro/mp si 8.000 euro/mp, in functie de vizibilitate, forma si caracteristicile planului urbanistic zonal.

In zonele periferice sau cu dificultati de acces si infrastructura slaba, preturile inca mai scad, deprecierea situandu-se in primele sase luni intre 10% si 30%. “Terenurile aflate in zone cu acces dificil sau care nu beneficiaza de infrastructura dezvoltata vor suferi in continuare scaderi de preturi”, afirma Sinziana Oprea, consultant in cadrul diviziei de terenuri.

In ceea ce priveste prognozele, al doilea semestru ar putea aduce o intensificare a activitatii tranzactionale, mai multe tranzactii incepute anul trecut fiind asteptate sa se finalizeze acum. Cererea ar putea sa creasca, sustinuta de perspectivele bune de crestere economica care au readus Romania si in special Bucurestiul pe agenda investitorilor, potrivit raportului Colliers.

“In contextul unei oferte in crestere, preturile terenurilor nu vor evolua semnificativ pe termen scurt si mediu. In anumite cazuri exceptionale, proprietarii de terenuri aflati sub presiune bancilor ar putea sa vanda cu preturi mai mici terenurile pe care le detin”, se mai arata in studiul citat.



Citeste si