31 August 2011

Chiriile apartamentelor, intre scumpiri de toamna si ieftiniri de criza

Pe piata inchirierilor de locuinte, toamna era perioada cea mai asteptata de proprietari: studentii se intorceau si, odata cu ei, pretentiile financiare cresteau chiari si cu zeci de procente. In prezent, trendul descendent al chiriilor se mentine indiferent atat la venirea studentilor, cat si la inaugurarea unor mari proiecte de infrastructura, precum Pasajul Basarab.

Cat mai costa sa-ti inchiriezi o locuinta

Cei doi invitati ai Wall-Street.ro in cadrul sesiunii de Live Text “Toamna studentilor: Cum vor fluctua chiriile?” au raspuns la intrebarile cititorilor legate de nivelul chiriilor in marile centre universitare, precum si de evolutia acestora in urmatoarele luni.

“Credeti ca este un minim si un maxim al preturilor de inchiriere la o garsoniera din zona Piata Delfinului, tinand cont ca garsoniera e dupa 1977, e mobilata, izolata termic (blocul nu e), iar parchetul si gresia au fost puse recent?”, intreaba Daniel.

Adrian Erimescu (foto), directorul general al portalului imobiliare.ro, spune ca pentru un astfel de apartament pretul cerut de proprietar variaza intre 200 si 250 de euro. In ceea ce priveste preturile la care se incheie tranzactia, Catalin Serbanescu, managing partner al companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania, afirma ca preturile de inchiriere sunt cuprinse intre 170 si 230 de euro pe luna.

Un alt cititor Wall-Street.ro vrea sa stie care este pretul mediu pentru o garsoniera in zona centrala a Bucurestiului. ”In zonele centrale din Bucuresti, chiriile pentru garsoniere pornesc de la 250 de euro si pot urca pana la 500-600 de euro. Depinde de suprafata, gradul de confort, mobilier si dotarile apartamentului”, a raspuns seful imobiliare.ro.

Andreea Pop intreaba in ce zone sau cartiere din Bucuresti vor fi cele mai mici preturi la chirii. Catalin Serbanescu, de la Coldwell Banker, declara ca cele mai ieftine cartiere din Bucuresti, din punct de vedere al chiriilor, sunt in sectoarele 4 si 5: zonele marginase din Oltenitei si Berceni, respectiv cartierele Ferentari si Rahova.

“Punctual, pot fi gasite chirii foarte bune in majoritatea cartierelor din Bucuresti. Cu 200-250 de euro/luna pot fi gasite apartamente cu doua camere in Berceni, Colentina, Dristor, Drumul Taberei, Militari si Titan”, afirma si Adrian Erimescu.

Interesul studentilor este vizibil si pentru chiriile din alte orase universitare, in afara Capitalei. Adina vrea sa stie in ce oras studentesc sunt cele mai scumpe chirii, la apartamentele cu doua camere, excluzand Bucuresti?

“In Timisoara, chiria medie pentru apartamentele cu doua camere este de 250 de euro/luna, dar preturile pornesc de la 160 de euro/luna, pentru un apartament cu doua camere de 40 mp, in apropierea complexului studentesc. In Cluj insa, chiria medie pentru un apartament cu doua camere este de 280 de euro/luna, chiar daca cea mai ieftina chirie pentru doua camere este de 150 de euro/luna (in cartierul Zorilor)”, spune Erimescu.


Ce ar putea influenta evolutia chiriilor

Ionut intreaba daca in contextul scumpirii gigacaloriei, poate cere o scadere a chiriei, avand in vedere ca locuinta inchiriata nu dispune de centrala termica si nici nu face parte dintr-un bloc reabilitat.

“Pentru ca acest fapt sa se intample (n.r: chiria sa scada), ar trebui sa asistam la un curent general in piata, tradus printr-un val de renegocieri. Mergand pe premisele dumnevoastra, scumpirea gigacaloriei va afecta toata populatia si, fara sa avem statistici oficiale, probabil ca procentul apartamentelor dotate cu centrala termica nu depaseste 30%, iar blocurile reabilitate termic sunt si mai putine”, a raspuns Catalin Serbanescu (foto), de la Coldwell Banker.

Un alt cititor vrea sa stie cat de mare este diferenta de chirie intre apartamentele mobilate si cele nemobilate si daca, in calitate de proprietar, merita sa investeasca in mobila. Diferentele de chirie dintre o proprietate mobilata si utilata si una nemobilata sunt cuprinse intre 20% si 35%, potrivit managerul Coldwell Banker.

Serbanescu este de parere ca pentru o locuinta a carei valoare de inchiriere este de pana la 250 - 300 de euro lunar nu este necesar ca proprietarul sa investeasca in mobilier, tinand cont de gradul de rotatie al chiriasilor si de potentialele neplaceri cu acestia care pot aparea in timp.

“In schimb, daca vorbim de proprietati al caror pret de inchiriere este de peste 500 de euro lunar sau chiar si peste 1.000 de euro, o investitie in mobilier ar fi logica, deoarece diferenta procentuala dintre mobilat-nemobilat s-ar transforma intr-o suma finala consistenta. In plus, pe acest segment, potentialii chiriasi fac parte dintr-o clasa sociala care pune un respect mai mare pe bunurile si proprietatea altor persoane”, detaliaza el.

Andreea intreaba daca au crescut chiriile apartamentelor din zona Militari, in special cele din apropierea Pasajului Basarab, dupa inaugurarea acestuia. Catalin Serbanescu afirma ca finalizarea Pasajul Basarab nu a dus la o majorare a chiriilor din zona Militari si nu considera ca in urmatoarele luni preturile pe segmentul de chirii ar putea creste doar din acest motiv.

Pe de alta parte, datele furnizate de imobiliare.ro arata ca in ultimele doua luni, in Militari, proprietarii au crescut chiriile la apartamentele cu trei camere, in medie cu 9-10 procente. “Proprietarii au reactionat asadar, ramane insa sa vedem care va fi reactia celor care isi cauta chirii. Daca acestia nu vor valida preturile cerute, chiriile din Militari pot reveni la valorile initiale”, a declarat Adrian Erimescu.


Ce vrea proprietarul si ce asteapta chiriasul

Un cititor Wall-Street.ro povesteste cum proprietarul locuintei in care sta are rata in franci elvetieni si invoca acest lucru pentru a mari chiria. “Platesc 300 de euro pentru un apartament cu doua camere in Militari - Lujerului. Cum sa procedez?”, intreaba Diana.

“Proprietarul nu este rezonabil, avand in vedere faptul ca isi doreste o rezolvare a problemelor sale printr-o masura care va afecteaza pe dumneavoastra, motiv pentru care puteti sa luati in considerare o mutare, deoarece la pretul platit acum oferta disponibila in Militari este mare si aveti de unde alege”, spune Catalin Serbanescu.

Claudia scrie ca maine (n.r. azi) are o intalnire cu proprietarul, in care va renegocia rata chiriei (250 euro pentru o garsoniera). “Contractul are deja un an, zona este Tineretului, Bucuresti, iar chiria a ramas constanta. Am argumente pentru a pastra aceeasi chirie? Dar sa cer o reducere?”, intreaba ea.

Serbanescu este de parere ca intotdeauna unul dintre cele mai importante aspecte ale procesului de inchiriere ramane calitatea proprietarului. “Daca sunteti multumita de conditiile pe care vi le-a oferit pana acum proprietarul si de relatia dumnevoastra cu acesta, consider ca mentinerea chiriei pe parcursul anului urmator ar trebui sa va multumeasca, tinand cont de zona in care locuiti", afirma brokerul.

Pe de alta parte, continua el, se poate incerca o negociere de 10%, insa doar cu conditia sa existe o alternativa pentru situatia in care proprietarul nu va accepta propunerea. “Pentru mentinerea chiriei nu aveti nevoie de argumente tinand cont de valorile chiriilor din zona”, adauga Serbanescu.

Dorin intreaba cat de mult se negociaza fata de pretul de strigare. In general, pentru locuintele destinate strict studentilor, cu bugete de pana la 400 de euro lunar, diferentele dintre preturile de listare si cele de inchiriere sunt de maxim 10%, potrivit reprezentantului Coldwell Banker.

In ceea ce priveste potentialele cresteri de pe piata chiriilor, Catalin Serbanescu este de parere ca in acest an vom mai asista la aceeasi efervescenta pe piata inchirierilor ca in anii trecuti, deoarece numarul potentialilor noi studenti este mult mai redus.

“Tinand cont ca in aceasta perioada a anului, in anii precedenti, exista o cerere mai mare in piata, putem afirma ca proprietarii nu erau dispusi sa ofere nici macar reducerile clasice. In acest an s-ar putea sa asistam la o flexibilitate mai mare din partea proprietarilor in ceea ce priveste reducerile de chirii”, a incheiat el.




Citeste si