12 Septembrie 2011

Conditii mai aspre de creditare? Aplica pentru Prima Casa



Noile reglementari BNR, care inaspresc conditiile de creditare, vor dubla numarul de cereri pentru programul Prima Casa, in conditiile in care populatia nu-si va mai permite sa plateasca avansurile mari, in special la valuta, afirma Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM, potrivit Mediafax.

"Ma astept ca in perspectiva acestei propuneri a Bancii Nationale privind creditele ipotecare, cererea pentru Prima Casa sa se dubleze. Daca astazi prelucram 100 de dosare, probabil ca, in curand, vom fi in situatia de a prelucra 200 de dosare", a spus Saramet, prezent la Mamaia la Conferintele BCR.

BNR a prezentat spre dezbatere publica un proiect care prevede, printre altele, ca pentru creditele imobiliare persoanele fizice trebuie sa detina un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine.

"Programul Prima Casa va fi accesat intr-un ritm mult mai accelarat, nemaifiind alternative", a mai spus Saramet.

Potrivit Ioanei Mihai, sef department in Departamentul Credite Garantate la BCR, plafonul de credite din cadrul programului Prima Casa 4 se va epuiza la jumatatea anului 2013.

Prin celor patru programe Prima Casa, BCR a acordat credite in valoare totala de 700 milioane de euro, dintr-un plafon de 1,2 miliarde de euro.



Citeste si