15 Noiembrie 2012

Marea curatenie din imobiliare: cine a pus "degetul pe rana" in real estate



Curatarea portofoliilor dezvoltatorilor imobiliare a prins avant in ultima perioada, mai multe companii importante din domeniu luand decizii strategice privind soarta unei parti din portofoliu, in acest an. Unii au decis sa plece din Romania, altii sa vanda o parte din active ca sa finanteze alte investitii, dar si sa schimbe destinatia unor proiecte.

GTC- Vrem sa ne focusam pe Bucuresti

GTC a anuntat ca vinde mallurile Galleria din Buzau, Piatra Neamt si Suceava, dar si un teren din Galati pe care ar fi urmat sa fie construit tot un mall.

Decizia dezvoltatorului vine ca urmare a dorintei de a se focusa pe piata din Capitala, a spus Shimon Galon, seful GTC Romania.

Sursa foto cover:stockimages

Dezvoltatorii rezidentiali vor sa vanda din terenuri, ca sa finanteze alte proiecte

Dezvoltatorul imobiliar spaniol Hercesa a anuntat ca vrea sa vanda un teren de 20.000, amplasat in zona Pasajului Basarab, vizavi de Carrefour Orhideea, considerat de firma ca fiind “cel mai bine pozitionat pentru o vanzare”, pentru a-si finanta viitoarele investitii din Romania

Aceeasi strategie o aplica si spaniolii de la Gran Via, care au anuntat ca vor sa vanda din terenurile detinute in Capitala pentru a obtine fondurile necesare construitii a 98 de locuinte anul viitor.


Immofinanz: Analizarea tuturor proiectelor, una din prioritati

Immofinanz a demarat o curatare a portofoliului inca din anii trecuti, iar in acest an au inceput sa se vada si rezultatele. Grupul austriac a anuntat ca va schimba destinatia centrului comercial Armonia Arad, urmand sa il transforme in proiect logistic.

Si in cazul Adama are loc o reevaluare a proiectelor si terenurilor din portofoliu. Andreas Holler, seful Adama a spus anterior pentru Wall-Street.ro ca una din activitatile prioritizate de noul management al Adama este analizarea tuturor proiectelor aflate inca pe hartie pentru dezvoltari viitoare pe termen mediu si lung, un proces care are loc in intreg grupul. Practic compania analizeaza acum daca noile conditii de piata si de concurenta mai face fezabila dezvoltarea unor proiecte asa cum au fost gandite initial sau ar trebui regandite.

“Focusul principal al companiei pentru activitatea de dezvoltare este Bucurestiul si alte 2-3 orase secuntare. Orasele in care avem teren, dar in care nu suntem inca foarte activi nu sunt in focus”, spunea Holler.

Ce se va intampla cu terenurile, vor fi construite alte tipuri de proiecte? Oficialul Adama spune ca este posibil ca proprietatile sa fie pastrate ca banca de terenuri. Totusi, momentan este prematur de spus exact ce se va intampla cu terenurile pe care nu se mai preteaza sa se dezvolte un tip de proiect sau altul.


Retrageri de pe piata

Dezvoltatorul spaniol CP Grupo, care anunta inainte de criza imobiliara investitii de 100 milioane de euro in proiecte in Romania, a scos la vanzare un teren de 2.243 de metri patrati situat in zona lacului Plumbuita, singurul din Romania. Dupa incheierea unei tranzactii, dezvoltatorul se va retrage de pe piata romaneasca, urmand sa se focuseze pe piata din Spania.

Anul acesta a marcat si retragerea fondului de investitii britanic Carpathian din Romania, dupa ce a reusit sa vanda si ultimul activ pe care il mai detinea pe plan local, un teren din Baia Mare.


Exista si reversul medaliei, companii pentru care Romania este exceptia de la regula

Dezvoltatorul imobiliar belgian Warehouses DePauw (WDP), care detine un proiect logistic in Romania si terenuri totalizand 860.000 de metri patrati pentru astfel de investitii, a vandut subsidiara detinuta din Cehia pentru a se concentra pe piata din vestul Europei, dar si pe cea romaneasca.

"WDP a incheiat ieri (luni, n.r.) un acord privind vanzarea integrala a subsidiarei din Cehia, WDP Cz. Aceasta tranzactie se incadreaza in strategia companiei de a se concentra pe pietele principale din Europa de Vest, cu piata logistica in crestere din Romania ca o componenta suplimentara", se arata intr-un anunt al companiei.




Citeste si