14 Martie 2013

DTZ: Cererea de spatii de birouri ar putea ajunge la 180.000 mp in 2013



Pentru 2013, compania DTZ Echinox estimeaza un volum al inchirierilor de spatii de birouri apropiat de cel inregistrat in 2012, de maximum 170.000 - 180.000 mp, cu mentinerea unei ponderi semnificative din volumul total al spatiilor inchiriate a contractelor de pre-inchiriere.

In 2012 volumul net al inchirierilor de spatii de birouri (cuprinzand inchirierile de spatii noi, pre-inchirierile si prelungirile de contracte) a fost de 154.000 mp, cele mai multe tranzactii concretizandu-se in trimestrul al doilea al anului.

In cladirile de birouri din Bucuresti durata medie a unui contract este de 3-5 ani. In functie de suprafata inchiriata, de perioada contractului sau de faza in care a ajuns constructia unui proiect nou (in cazul pre-inchirierilor) bonusurile oferite de proprietar imbunatatesc nivelul chiriei contractuale. Aceste bonusuri constau in luni de chirie gratuita sau contributie din partea proprietarului la viitoarele lucrari de partitionare a spatiului inchiriat si inlesnesc procesul decizional al chiriasilor

Compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox a intermediat, in ultimele trei luni, tranzactii de inchiriere pe segmentul de birouri pentru o suprafata cumulata de aproximativ 10.000 mp. Inchirierile au inregistrat o crestere de 10% fata de acelasi interval al anului 2012.

Cele mai reprezentative tranzactii in care DTZ Echinox a fost implicata in perioada mentionata sunt intermedierea contractelor de inchiriere, de catre trei companii de top din industria IT, a doua etaje in cladirea de birouri Afi Park 1(foto), totalizand o suprafata de 2.350 de mp, tranzactie ce a dus la un grad de ocupare de 85% a proiectului, si reprezentarea investitorului Immofinanz Group in procesul de inchiriere catre Societatea de Constructii in Transporturi Bucuresti, a 1.500 mp, in cladirea North Center.



Citeste si