18 Noiembrie 2013

Cum isi primesc invitatii cladirile emblema ale Capitalei: cele mai frumoase "porti" catre istorie



Marmura, oglinzi uriase si decoratiuni impresionante care fac legatura intre orasul de acum si locuri care s-au pastrat ca odinioara. Va prezentam vilele care va ofera cele mai spectaculoase "porti" catre trecut.

Vila Zweifel

Locuinta, a carei constructie a demarat in 1910, a facut parte din dota Mariei Zweifel, sotia lui Alexandru Prager, care la randul ei provenea dintr-o familie instarita. Familia Zweifel, de origine germanica-elvetiana, era formata din comercianti sositi in Bucuresti la final de secol XIX in anturajul regelui Carol I.


Vila Fortunatu

Vila din C.A. Rosetti a fost construita in stilul neo-romanesc, promovat de arhitectul Paul Smarandescu, unul dintre arhitectii importanti ai vechiului Bucuresti. Ferestrele arcuite, decoratiile florale, terasele, acoperisul foarte inalt sunt elemente ale locuintei care definesc stilul lui Smarandescu.


Vila Radu Arion

Vila Radu Arion de pe strada Biserica Amzei este poate mai cunoscuta in prezent ca fostul Casino Astoria, care a functionat in cladire timp de 10 ani pana in 2004, insa imobilul impunator din inima Capitalei ascunde multe povesti apuse ale politicii si diplomatiei romanesti.


Vila Urlateanu

Ion Urlateanu, descendent al familiei boieresti cu acelasi nume, unul dintre primii medici ai spitalului Colentina, si-a ridicat in 1920 o vila in zona Gradina Icoanei. Constructia de 2.000 mp reflecta in totalitate prestigiul medicului care l-a avut printre pacienti si pe maresalul Pildsudsk, presedintele Poloniei.


Vila Ghika

O casa monument istoric, in care Dinu Lipatti canta la pian, iar Luchian era un musafir nelipsit, vila Ghika amplasata in centrul Capitalei, in apropiere de TNB, pastreaza inca muzica istoriei. Dominica Ghika, descendenta domnitorului roman, ne-a povestit pe scurt istoria acestei proprietati labirintice, care pana nu demult a fost sediul unei societati de avocatura.




Citeste si