27 Ianuarie 2014

Euromall cere daune de 7 mil. euro grupului Immofinanz pentru un proiect rezidential in Baneasa



Compania imobiliara Euromall, care a construit un centru comercial la Pitesti, cere despagubiri de peste 7 milioane de euro grupului austriac Immofinanz, pe motiv ca acesta ar fi incalcat obligatiile asumate intr-un contract de asociere pentru un proiect rezidential in Baneasa.

Dezvoltatorul, cu actionari israelieni, a depus joi prin intermediul unui vehicul investitional, Baruba Trade & Invest Limited, o cerere arbitrala la Curtea de Arbitraj a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, prin care solicita despagubiri de 33,2 milioane de lei (7,33 milioane de euro), reprezentand prejudiciul suferit de Baruba ca urmare a incalcarii de catre Immoeast (in prezent Immofinanz) a obligatiilor asumate prin contractul de asociere privind IE Baneasa Project incheiat intre cele doua parti in 2007, relateaza Mediafax.
Potrivit cererii, cele doua firme au inceput colaborarea in vederea dezvoltarii unui proiect imobiliar rezidential in zona Baneasa in cursul anului 2007, moment in care au constituit firma IE Baneasa Project, detinuta in proportii egale.
"Baruba a indentificat si a facut posibila achizitionarea unui teren de circa 63.000 metri patrati, prin firma de proiect. Intelegerea dintre parti a fost ca Baruba este cea responsabila de dezvoltarea si administrarea proiectului, iar Immoeast este responsabila cu finantarea acestuia", se mentioneaza in cerere.
In 2007, cele doua companii transmiteau ca vor sa contruiasca 1.000 de locuinte, investitie de 150 milioane de euro.
Trei ani mai tarziu, investitorii au decis sa suspende continuarea proiectului pana in decembrie 2012, avand in vedere situatia dificila de pe piata imobiliara.
"Chiar inainte de expirarea perioadei de suspendare, partile au reluat demersurile in vederea stabilirii modului practic de realizare a proiectului. Eforturile depuse de catre reprezentantii Baruba pentru continuarea proiectului au fost blocate datorita atitudinii neparticipative, de lipsa de cooperare si de rea-credinta a Immoeast, care a renuntat la urmarirea obiectivului comun urmarit de catre parti - respectiv realizarea proiectului", se arata in cererea firmei israeliene.
Acestia sustin ca Immoeast a tergiversat aprobarea parametrilor de dezvoltare a proiectului, justificand in mod incorect ca acestia sunt nerealisti si neprofitabili fata de conditiile de piata din acel moment.
Mai mult, reprezemtantii Euromall spun ca Immoeast a initiat "o procedura agresiva" de excludere a Baruba atat din proiectul imobiliar Baneasa, cat si din alte proiecte dezvoltate in Romania de catre Immoeast in cooperare cu societati afiliate ale Baruba.
"Immoeast a incercat sa elimine Baruba din actionariatul IE Baneasa Project, oferind un pret de numai 100 lei pentru cele 50% din partile sociale detinute, in conditiile in care valoarea totala a proiectului era de cateva zeci de milioane de euro", potrivit sursei citate.
Euromall sustine, de asemenea, ca firma Baruba si-a indeplinit toate obligatiile din contract, adaugand ca in vederea dezvoltarii proiectului, ambii asociati au finantat firma de proiect, Baruba cu 2 milioane de euro si Immofinanz cu 24,5 milioane de euro.
Proiectul are PUZ aprobat, care expira in luna martie a acestui an, pe baza caruia trebuia obtinuta autorizatia de construire.
In luna septembrie asociatii au reluat discutiile prind continuarea proiectului, iar la solicitarea Immoeast, firma Baruba a refacut calculele aferente planului de afaceri, dar grupul austriac a refuzat in continuare adoptarea vreunui plan. Acesta a reiterat ideea ca proiectul nu este profitabil, avand in vedere conditiile pietei.
Euromall, dezvoltator activ mai ales inainte de criza, a mai colaborat cu Immofinanz, caruia i-a vandut un centru comercial la Pitesti. Euromall anunta in 2007 planuri de investitii de sute de milioane de euro pe terenurile pe care le detine in Romania, dar odata cu venirea crizei, proiectele au fost inghetate.
Reprezentantii Immofinanz spun ca analiza desp-re profitabilitatea proiectului din Baneasa era valabila inaintea crizei, air acum situatia este complet diferita.
"Nu avem informatii pana acum cu privire la nicio solicitare din partea Tribunalului Arbitral, prin urmare nu putem face niciun comentariu cu privire la eventuale proceduri legale. Insa daca va exista o astfel de solicitare, suntem pregatiti sa ne aparam pozitia in fata instantelor. In general, acuzatiile Euromall nu sunt corecte deoarece, din pacate, analiza despre profitabilitatea proiectului din Baneasa era valabila pentru perioada de dinaintea crizei, acum situatia fiind complet diferita", a afirmat Bettina Schragl, purtator de cuvant al Immofinanz Group.
Immofinanz, unul dintre cei importanti investitori imobiliari de pe piata locala, detine in Romania 88 de proprietati (17 investitii finalizate, 11 in curs de dezvoltare si 60 de proiecte in curs de analiza), cu o valoare de 999,2 milioane de euro (657 milioane de euro - investitiile finalizate, 38 milioane de euro - proiecte in curs de dezvoltare si 304,2 milioane - proiecte in curs de analiza).



Citeste si