14 Mai 2014

Constructiile rezidentiale, contra curentului: crestere de 10% pe o piata a constructiilor aflata in declin



Volumul lucrarilor de constructii a scazut in primul trimestru cu 9,4% ca serie bruta si cu 9,1% ca serie ajustata. Lucrarile de reparatii capitale au avut cea mai mare scadere in primul trimestru, in timp ce rezidentialul a adus cresteri, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, in primul trimestru, fata de aceesi perioada din 2013, lucrarile de reparatii capitale ca serie bruta au avut scaderi de 22,8%, cele de intretinere si reparatii curente de 8,6%, iar lucrarile de constructii noi s-au redus in volum cu 6,8%, relateaza Mediafax.

Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii la constructiile ingineresti a scazut cu 25%, ca serie bruta. La cladirile nerezidentiale si rezidentiale volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 18,2%, respectiv cu 15,6%.

In ceea ce priveste volumul lucrarilor de constructii ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, scaderea a provenit de asemenea de la lucrarile de reparatii capitale (-23,2%), lucrarile de constructii noi cu (-8,4%) si de la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-7,2%). Pe obiecte de constructii au scazut constructiile ingineresti cu 26,7% si au crescut lucrarile de cladiri nerezidentiale si rezidentiale cu 11,8%, respectiv cu 9,6%.

Fata de luna februarie, in martie, volumul lucrarilor de constructii a crescut ca serie bruta cu 53,2%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 10,4%. Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucrarilor de constructii a scazut, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,3%, respectiv cu 4,2%.



Citeste si