17 Noiembrie 2014

O casa de vacanta a elitei interbelice: cum a fost salvata o cladire din 1925



Casa Socolescu din Sinaia a reusit sa se dezbrace de hainele din temopan si fier si sa revina la alura artistocratica din perioada interbelica dupa investitiile si atentia actualilor proprietari, care au reusit sa salveze elemente originale aruncate in curtea vilei.

Vila din Sinaia a fost construita de arhitectul Toma T. Socolescu, unul dintre cei mai cunoscuti si prolifici arhitecti romani din perioada interbelica. Socolescu a proiectat in 1925 aceasta vila cocheta pentru sotia sa, Florica.

"Suntem in vremea in care familiile interbelice care se respecta vin in fiecare vara sa petreaca timp in apropierea familiei regale si in aerul balurilor, picnicurilor, drumetiilor si socializarii relaxate si aristocrate. Vila a fost construita in stil brancovenesc, integrand anumite elemente de design proprii arhitectului (rozeta in lemn, arcadele, zodiacul din ceramica in jurul casei). Ca orice cladire apartinand unui reprezentat de seama al aristocratiei interbelice, vila sotilor Socolescu a avut de suferit odata cu schimbarea regimului. Mai intai a fost vanduta, apoi nationalizata. Dupa anii ’90 a fost recuperata de mostenitorii celor care au cumparat casa de la familia Socolescu”, au povestit actualii proprietari ai imobilului, care detin proprietatea din 2006.

Dupa achizitionare. actualii proprietari ai casei Socolescu din Sinaia au inceput si lucrarile de restaurare si reconditionare, o munca minutioasa care s-a intins pe o perioada de doi ani.

"Ne-am dorit sa nu facem niciun compromis in ce priveste arhitectura sau designul interior al vilei. Mai mult, ne-am dorit sa gasim toate materialele si accesoriile in Romania, sa lucram cu mesteri locali…..in acea perioada nu am ratat niciun targ de antichitati sau vreo discutie cu un mester tamplar capabil sa refaca usile interioare (gasite aruncate in curtea vilei, intr-o stare deplorabila) sau sa restaureze scara. Din nefericire, anii in care a fost nationalizata nu au trecut cu duiosie peste proprietate, interventiile diversilor locuitori fiind, in multe instante, dramatice: usile de la intrare erau din fier (ca cele din blocurile comuniste); in locul unde acum este semineul era o baie (asta era o regula: cat mai multe familii intr-o casa); cateva din geamurile originale au fost inlocuite cu un termopan alb de plastic; subsolul era aproape inundat”, mai povestesc acestia.

Noii proprietari au realizat restaurarea avand in permanenta in minte mostenirea arhitecturala fabuloasa, dar si cu respect fata de stilul de viata din perioada in care a fost construita. „Pentru amenajarea interioara am primit ajutor de la designerul Irina Solomon. Ne-am propus de la inceput o casa de vacanta frumoasa, astfel ca vila a fost amenajata si accesorizata asemenea unei locuinte private. Din 2009-2010, la sugestia unor prieteni, casa a devenit Villa Poem Boem, proprietate care se inchiriaza in totalitate si unde iti poti petrece vacanta alaturi doar de familia si prietenii tai, in regim de home away”, au mai povestit proprietarii.

Ce inseamna regimul home away? Este un mod de a-ti petrece vacanta ( deocamdata mai putin practicat in Romania) care vine cu marele avantaj ca poti avea toata casa pe care o inchiriezi la dispozitie, accesorizata in cele mai mici detalii, asemenea unei case de vacanta personale. Vila se inchiriaza integral.

Villa PoemBoem este compusa din 3 dormitoare (fiecare cu salle de bain proprie), living, dining, bucatarie, sauna, o mansarda mare si luminoasa. Curtea are un izvor de apa naturala care vine din munte, o mini gradina de ierburi aromatice si multe locuri de servit masa, ceaiul, de lecturat o carte buna.

Sursa foto:poemboem.com



Citeste si