8 Decembrie 2014

Cum a fost salvata o casa istorica profanata in comunism



O casa istorica de pe strada Romulus nr.5 din Bucuresti, construita in 1858 de o familie din mica burghezie, a fost readusa la stadiul initial prin investitia unui cuplu tanar, care a achizitionat vila si a hotarat sa o restaureze desi nu era catalogata ca monument istoric.

De restararea cladirii istorice s-au ocupar arhitectii Claudia Bingol si Dragos Teodorovici (Cladra Arhitect), care au si inscris proiectul la Bienala de arhitectura din acest an, unde au descris si conceptul care a stat la baza restaurarii, un proiect complex avand in vedere ca intreaga fatada a fost reconstruita. Potrivit arhitectilor casele din strada Romulus 5-7 au fost construite impreuna in regim cuplat, in oglinda, in stil neoclasic. Proprietatea de la numarul 7 este si monument istoric, in timp ce proprietatea de la numarul 5 nu este catalogata astfel.

Totusi, noii proprietari au hotarat sa o aduca la infatisarea originala, dupa ce in timpul comunismul proprietatea a fost „profanata”: ornamentele fatadelor au fost rase, iar la interior basoreliefurile si decoratiile au fost acoperite cu vopsea de ulei maro inchis si varuiala.

Potrivit prezentarii de pe site-ul Bienalei de Arhitectura decoratiunile fatadei au fost reconstruite dupa modelul casei invecinate, unde s-au pastrat ornamentele exterioare. „Cu toate ca aceasta cladire nu este pe lista monumentelor, nu am incetat niciodata sa o consideram asa. Prin urmare, pornind de la tema de proiectare enuntata de beneficiar si de la concluziile expertizei tehnice, a studiilor preliminare (arhitectura, componente artistice, instalatii, rezistenta) s-a format un concept unitar de intervetie care a propus readucerea edificiului cat mai aproape de forma sa initiala prin repunerea in valoare a aspectului fatadelor, redarea atmosferei interioare prin restaurarea componentelor artistice si reamenajarea curtii luand in considerare si prezenta vizuala atat de speciala a Bisericii Mantuleasa cu care se invecineaza”, se mentioneaza in descrierea proiectului.

„Inovatia conceptuala consta in modul ales de a amenaja fatadele si de a salva energie termica in acelasi timp. Iata o provocare a zilelor noastre care ne-a iscat dileme. Profitand insa de faptul ca fatadele erau plane, lipsite de orice decoratie, am optat pentru termoizolarea cladirii cu polistiren extrudat de 5cm (grosime comparabila cu tencuiala traditionala). Noile decoratii au fost realizate din ipsos, dupa tehnica traditionala”, continua descrierea conceptului reabilitarii.



Citeste si