23 Iulie 2015

Relaxarea cantitativa a BCE, hrana pentru o noua bula imobiliara



Programul de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene aduce cu sine riscul unei noi bule a preturilor locuintelor, pe masura ce investitorii se orienteaza spre real estate, arata un studiu al Moody’s Analytics.

Germania, Norvegia si Marea Britanie sunt tarile considerate a avea cel mai mare grad de risc pe masura ce ratele de dobanda sunt extrem de reduse si yieldurile obligatiunilor au dinamizat cresterile de preturi ale locuintelor, arata raportul Moody’s Analytics, citat de Financial Times.

Anna Zabrodzka, autorul studiului, arata ca preturile in crestere si programul de achizitii de active de 60 mld. euro pe luna al Bancii Centrale Europene au readus la suprafata riscul unei bule a preturilor. „In timp ce piata obligatiunilor a suferit o corectie si yieldurile datoriei suverane a Germane au crescut recent, ele sunt in continuare extrem de joase”, spune autoarea, adaugand ca acest lucru a incurajat investitiile in real estate care aduc un randament mai ridicat.

Din 2010, preturile medii ale locuintelor din Norvegia au crescut cu peste 30%, in Germania cu aproape 25% si in Marea Britanie cu 15%, potrivit Moody’s. Cautarea unor yielduri bune a alimentat si piata proprietatilor comerciale in ultimii ani, in 2014 nivelul preturilor si yieldurilor la nivel global ajungand la nivelul de dinainte de criza.

Cel mai mare risc al unei bule este in Norvegia. Autoritatea de Supraveghere Financiara din Norvegia a avertizat in acest an ca scaderea ratei de dobanda impinge piata rezidentiala intr-o bula, insa Banca Centrala Norvegiana a continuat sa taie ratele dobanzilor intr-un efort de sprijini economia in fata preturilor joase ale petrolului.

Si in Marea Britanie preturile cresc, in conditiile in care criteriile de creditare sunt inca relaxate, in principal ca urmare a programului guvernamental Help to Buy. Potrivit Moody’s acest program a determinat o crestere a imprumuturilor cu un grad ridicat de indatorare.



Citeste si