11 Februarie 2016

Imobiliare.ro: O casa mai mare, pretul unei locuinte si zona de resedinta au determinat anul trecut romanii sa cumpere proprietati



Piata rezidentiala a cunoscut un avant important in ultimul an, in conditiile in care nevoia activa a romanilor de a tranzactiona o proprietate, fie de a cumpara, vinde sau inchiria, a sporit de la 35,9% la 40,1%, potrivit unei analize realizata de catre site-ul de specialitate Imobiliare.ro.

In ceea ce priveste specificul nevoii romanilor, o pondere de 55,2% a decis sa vanda o proprietate rezidentiala, in perioada decembrie 2014 -decembrie 2015, 23,2% sa vanda o locuinta, 11% sa dea in chirie o unitate locativa, in timp ce 10,6% sa ia in chirie, arata Imobiliare.ro.

Daca vanzarea unei proprietati vizeaza in special obtinerea de lichiditati, comprtamentul de achizitie se diferentiaza intre scopul pentru care cineva alege sa cumpere o locuinta si criteriile de alegere a unei proprietati. Astfel, din graficul de mai jos reiese ca majoritatea celor care au cumparat in perioada mentionata o locuinta, aveau deja una, dar doreau sa isi schimbe resedinta (40,7%). De asemenea, pentru o pondere de 38,3% dintre cei care au cumparat o proprietate, aceasta din urma a reprezentat prima locuinta, iar 21% au avut ca scop sa o dea in chirie, in contextul in care rata chiriilor a depasit serios rata de dobanda la depozitele bancare.

Dupa destinatie, in masura importantei, au jucat un rol si criteriile de alegere a proprietatii. Astfel, pentru cei care au achitionat o locuinta in perioada mentionata, pretul a reprezentat criteriul cel mai important (76,9%), urmat de zona si confort cu 53,7% si respectiv 36,6%. O parte dintre cumparatori au avut in vedere si alte criterii precum: apropierea de utilitati sau vechimea imobilului (vezi in acest sens graficul de mai jos):

Totodata, indicele preturilor de catre Imobiliare.ro, defalcat pe categorii de apartamente in functie de vechime, a evidentiat ca pretul pe metru patrat la apartamentele noi a scazut in luna ianuarie 2016, comparativ cu luna similara din 2015, cu pana la 4,3%, iar fata de decembrie 2015 cu pana la 3,2%. In acelasi timp, preturile apartamentelor vechi a cunoscut un avans in luna ianuarie 2016 cu pana la 2,8% fata de acum un an si cu pana la 0,6% comparativ cu ultima luna din 2015.



Citeste si