11 Octombrie 2006

Bucurestiul va avea, incepand din 2007, o retea metropolitana de fibra optica

Cea mai importanta retea de comunicatii metropolitana de fibra optica din Romania va fi implementata, incepand din luna ianuarie 2007, in Bucuresti.
Proiectul numit “Reteaua metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti pentru telecomunicatii - NetCity", va fi dezvoltat in parteneriat public-privat si presupune o investitie de 90 milioane euro.

"Pana in prezent, trei consortii s-au aratat interesate sa investeasca in proiect. Este vorba despre SC Luxten SA, SC Constructii Cai Ferate Drumuri si Poduri si SC Arocostruct Bucuresti. Licitatia va avea loc la inceputul lui 2007", a declarat primarul general al Capitalei, Adriean Videanu citat de Rompres in cadrul conferintei Metropolitan Area Networks.

Reteaua de fibra optica va viza toate locuintele din Bucuresti, luandu-se in calcul cel mai mai mic pret de conectare. Reteaua este reglementata de Autoritatea Nationala pentru reglementarea in comunicare (ANRC), iar municipalitatea pune la dispozitie spatiul public.

"Pentru realizarea proiectului nu va fi sparta infrastructura orasului. Se vor utiliza spatiile verzi si se vor sparge trotuarele, in unele zone, cu obligativitatea de a fi reparate. Implementarea acestei retele nu reprezinta monopolizarea pietei. Vrem sa spargem monopolul de servicii existent. Aceasta retea va imbunatati aspectul urbanistic al Capitalei, pentru ca cele constituite ilegal creeaza un aspect deplorabil. De asemenea, se va realiza reabilitarea mobilierului urban, iar proiectul reprezinta o sursa de venit importanta pentru primarie", a subliniat Adriean Videanu.

Sistemul va permite instalarea unor dispozitive de control al traficului rutier, implementarea unui sistem de alarmare a populatiei si o conexiune unitara intre PMB, primariile de sector si companiile subordonate.

Totodata, reteaua metropolitana va permite primariei sa implementeze programe precum ”Sistemul de reactie rapida, alarme si supraveghere municipala in caz de dezastre", ”Managementul traficului", ”Managementul informational" si emiterea acordului unic.

Prima etapa a acestui proiect se va derula pana in anul 2008 si va cuprinde dezvoltarea magistralelor din zona centrala a Bucurestiului. Potrivit primarului Adriean Videanu, definitivarea retelei de distributie si finalizarea bransamentelor va avea loc in anul 2014.

Reteaua va functiona pe WTM, iar platile catre primarie pot fi facute prin ghisee virtuale.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii a semnalat o crestere extraordinara a sectorului de Internet, existand 1.154 de furnizori, la ora actuala, in Romania, reprezentand o crestere de 17 la suta fata de sfarsitul anului 2005.



Citeste si