13 Octombrie 2006

Israelienii de la EMI au preluat 75 % din firma care gestioneaza Casa Radio

Compania imobiliara israeliana Elbit Medical Imaging (EMI) a anuntat achizitionarea a 75% din Dambovita Center SRL, firma care gestioneaza proiectul "Casa Radio" din Bucuresti, de la compania turca Cenk Vefa Kucuk, care va pastra 10% din companie.

Tranzactia este conditionata de un acord al Guvernului Romaniei cu privire la o anexa la contract, care modifica detaliile referitoare la calendarul derularii proiectului, participatia statului, numarul si capacitatea financiara a investitorilor, precum si de depunerea sumei solicitate pentru tranzactie intr-un cont escrow, pana la aprobarea Guvernului, informeaza un comunicat de presa al companiei

Proiectul "Casa Radio", care va avea o suprafata construita estimata la 360.000 de metri patrati va fi construit in trei etape, pe o perioada de cinci sau sase ani si va include un centru comercial de circa 120.000 de metri patrati si un hotel de cinci stele cu 300 de camere.

Guvernul Romaniei va detine 15 la suta din compania creata pentru derularea parteneriatului, punand la dispozitie dreptul de utilizare a terenuului pe care se ridica proiectul, cu o suprafata de 92.000 de metri patrati, precum si constructiile existente si cele care se vor ridica pe acest teren, pe o perioada de 49 de ani.Vanzatorii, respectiv compania turca Kucuk, selectata sa deruleze parteneriatul cu Guvernul Romaniei, vor detine controlul a 10% din proiect..

EMI va face o investitie initiala in valoare de 41 de milioane de dolari. Potrivit anexei, cumparatorii au preluat in antrepriza construirea, prin compania infiintata pentru derularea parteneriatului, a unei cladiri de birouri, pe un teren adiacent, pentru guvernul Romaniai cu o suprafata de 13.000 de metri patrati. Costurile totale de construire sunt estimate la peste 500 de milioane de dolari si vor fi sustinute prin aport de capital in actiuni si prin imprumuturi pentru constructie.

Zonele care vor ramane neocupate vor fi organizate in spatii de birouri si spatii rezidentaile. Se apreciaza ca lucrarile de constructie vor demara in 30 de zile de la aprobarea actului aditional de catre Guvernul Romaniei.

Grupul britanic Shreir va avea oportunitatea de a achizitiona 25% din detinerea EMI Group, ceea ce reprezinta 18,75% din controlul asupra Dambivita Center, daca Guvernul Romaniei isi va da acordul cu privire la anexa la contract, se mai arata in comunicatul EMI. In cazul in care Shreir va da curs acestei oportunitati, participatia EMI Group se va reduce la 56,25%.

EMI Group a construit Resort Complex, pe insula Obuda si centrul comercial si de recreere Arena, in zona hipodromului, ambele in centrul Budapeste.

EMI este o subsidiara a Europe Israel (MMS) LTD. Principalele domenii de activitate ale EMI sunt instalatiile in constructii, administrarea si vanzarea de centre comerciale in Israel si Europa est-centrala, administrarea si vanzarea de hoteluri, investiti in dezvoltarea de aparatura medicala pe baza de ultrasunete si rezonanta magnetica si furnizarea de produse vestimentare si accesorii de dama, prin reteaua de magarine israeliana "Mango", pe care compania o detine.

In martie 2003, fostul ministru al Lucrarilor Publice a incheiat un parteneriat public privat cu compania turca Mimel Insat si cu compania britanica Orb Estates pentru realizarea unui proiect imobiliar pe locatia constructiei "Casa Radio". In acest scop, a fost infiintata compania de proiect "Dambovita Center". Ulterior, cele doua companii s-au retras, fiind inclusa in parteneriat compania turca Cenk Vefa Kucuk.

In noiembrie 2005, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a demarat rezilierea contractului, datorita faptului ca investitorul nu dovedise asigurarea finantelor necesare pentru derularea proiectului.

La sfarsitul lui septembrie 2006, Kucuk a prezentat guvernului garantia bancara, respectiv dovada faptului ca are capacitatea sa deruleze acest proiect. Oficialii MTCT au anuntat ca la contract va fi atasat un act aditional care va modifica unele detalii referitoare la calendarul derularii proiectului, participatia statului, numarul si capacitatea financiara a investitorilor, precum si ca, pe langa Kucuk si Compania Nationala de Investitii, care reprezinta Guvernul in proiect, au mai fost cooptate trei companii.



Citeste si