5 Mai 2017

Piata rezidentiala, in 2017: cum vor evolua preturile la locuinte, tranzactiile, relatia cu bancile si costurile cu terenuri



Piata rezidentiala din Romania a inceput anul 2017 in conditii mai bune comparativ cu 2016, care a fost marcat la inceput de incertitudini cu privire la consecintele pe care le va avea Legea darii in plata si epuizarea rapida a fondurilor aferente programului Prima Casa. Exista, totusi, patru aspecte care vor contura evolutia din piata rezidentiala si in acest an, evidentiate de Andrei Sarbu, managing partner Coldwell Banker, intr-un raport recent realizat de Imobiliare.ro.

1. Piata rezidentiala, preturi si tranzactii in crestere

"Existenta unui prag prestabilit pentru programul guvernamental Prima Casa, a unor avansuri stabile de 15-20% de catre banci pentu finantarile ipotecare si o oferta mai variata si mai bine adaptata la cererea existenta constituie factorii care vor determina o evolutie pozitiva a pietei rezidentiale in 2017. De asemenea, avand in vedere impactul negativ major pe care l-a avut Legea darii in plata asupra segmentului ipotecar pentru o perioada de mai multe luni in 2016, estimam ca in acest an bancile vor acorda mai multe imprumuturi, ceea ce va genera o crestere a numarului de tranzactii", spune Andrei Sarbu, managing partner in cadrul Coldwell Banker.

El apreciaza, totodata, ca preturile solicitate de catre dezvoltatori pentru apartamentele noi vor creste in medie cu 5% pana la 7% in acest an, in functie de evolutiile din piata rezidentiala, a cererii, dar, in special, de preturile aferente terenurilor. Acestea au in ultima perioada o tendinta de majorare, precum si costurilor din constructii cu materialele si forta de munca.

Sursa foto: ah_fotobox / Shutterstock


2. Relatia cu bancile se imbunatateste

"In primul trimestru din 2017, s-a observat o reducere importanta a efectelor date de Legea darii in plata in ceea ce priveste conditiile de acesare a creditelor ipotecare. In prezent, aproape toate bancile au redus avansurile necesare acordarii unui credit ipotecar, transformand acest produs intr-o alternativa fiabila si atractiva pentru finantarea achizitionarii de locuinte noi", spune Andrei Sarbu, managing partner Coldwell Banker.

In opinia sa, dezvoltare rapida a constructiilor rezidentiale a stimulat bancile sa investeasca in acest segment. Ca urmare, "in ultimele luni, tot mai multi dezvoltatori au obtinut finantare pentru dezvoltarea de proiecte rezidentiale. Aceasta este o dovada clara ca relatiile cu bancile se imbunatatesc".

Sursa foto: mukphoto / Shutterstock


3. Dificultati la obtinerea autorizatiilor de constructie

Datele Coldwell Banker arata ca aproximativ 1.800 de apartamente noi din Bucuresti si zonele periferice vor fi livrate in 2017, desi, initial, o parte dintre acestea erau anuntate pentru finalizare in 2016.

Reprezentantul Coldwell Banker spune ca sunt patru motive care justifica aceste intarzieri: dificultatile intampinate de catre dezvoltatori in obtinerea autorizatiilor, dificultati in realizarea conditiilor legale de receptie a lucrarilor de constructie, dificultati intampinate pe piata fortei de munca si termenele prea optimiste cu privire la livrarea constructiilor.

Sursa foto: Romolo Tavani / Shutterstock


4. Efervescenta din piata terenurilor

Dupa revenirea investitiilor in spatii comerciale si de birouri, piata terenurilor a inceput sa cunoasca o cerere constanta si senificativa, in special din partea dezvoltatorilor de proiecte rezidentiale. "Chiar daca in ultimii doi ani piata imobiliara a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de tranzactii, exista inca proprietari de terenuri care au asteptari nerealiste in ceea ce priveste pretul de vanzare, situatie care impiedica dezvoltatorii sa dea startul unor proiecte rezidentiale viabile", arata Andrei Sarbu.

Sursa foto: a40757 / Shutterstock




Citeste si