24 Noiembrie 2017

CBRE: Dispare conceptul open-space in piata de spatii de birouri? Companiile pun tot mai mult accent pe conceptul de "wellbeing"



Sanatatea, confortul, flexibilitatea sau colaborarea intre echipe au devenit factori diferentiatori pentru angajatori, angajati si viitorii angajati, iar aceasta tendinta a crescut puternic in ultimii ani, arata un studiu al CBRE. Astfel, relatia dintre angajat si organizatie, precum si modul in care spatiul contribuie la succesul aceastei interactiuni sunt elementele care vor redefini constant modul in care se lucreaza, iar conceptul de "wellbeing" va schimba complet aspiratiile oamenilor pentru mediul in care isi desfasoara activitatea.

In acest fel, imbunatatirea performantei in orice activitate trebuie sa respecte atat structura de business a companiei respective cat si structura personalului. Un concept de amenajare care nu rezolva interactiunile reciproce a acestor organizari complexe ar putea esua, iar unele semne sunt clare: modul de operare interna al companiei devine confuz, colaborarile se realizeaza cu dificultate, iar personalul functioneaza la 50% din potential, arata CBRE.

"Un concept open-space general este un raspuns simplist la o problema foarte complexa. Unii oameni se pot bloca, eficienta si productivitatea altora scade, iar pentru organizatie rezultatul nu va fi niciodata unul pozitiv. Tocmai de aceea este necesar ca un birou sa reuneasca o paleta cat mai larga de optiuni in privinta modurilor de lucru individuale si colaborative, raspunzand cat mai precis fiecarui tip de personalitate, metoda de lucru ori mod de colaborare. Workplace Consultancy propune analize structurale amanuntite, in care fiecare departament dintr-o organizatie este trecut printr-un filtru specializat care in final va conduce la definirea precisa a actiunilor de optimizare. Amenajarile birourilor nu mai trebuie sa fie bazate pe feeling-ul managerilor sau pe inspiratia de moment a designerilor, ci au acum o baza de parametri rationali care indica exact ce, cum si unde trebuie realizat", spune Tudor Ionescu, senior consultant, in cadrul departamentului de Workplace Consultancy al companiei.

CBRE infiintat recent departamentul de Workplace Consultancy, pentru care l-a recrutat pe Tudor Ionescu, arhitect cu experienta de peste 15 ani in proiectare. El este responsabil cu identificarea conceptelor si solutiilor de lucru pentru companiile care vor sa isi eficientizeze activitatea la birou.

Datele CBRE mai arata ca doi din trei angajati vad spatiile de lucru colaborative (co-working spaces - engleza) drept esentiale pentru buna desfasurare a activitatii de birou, fenomen care s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat inca din anul 2015, cand conceptul "wellbeing" a inceput sa fie replicat de tot mai multe companii la nivel global, inclusiv in Romania.

"In ultima vreme, tehnologia transforma dramatic atat mediul de business cat si comportamentul uman, iar companiile nu au tinut pasul cu succesiunea modificarilor. Ritmul rapid al schimbarilor a devenit coplesitor si impredictibil, complexitatea va continua sa creasca, iar companiile vor trebui sa caute transformari fundamentale pentru a le tine pasul. Sistemele ierarhice bazate pe eficienta trebuie sa faca loc retelelor formate din echipe si colaborari, astfel incat adaptarea la mediul caracterizat prin permanenta schimbare sa se faca rapid si fluent", arata Tudor Ionescu.

Cladirile inteligente reprezinta un pas important in directia schimbarilor modului de lucru si au devenit o norma, ceea ce va conduce la o detasare a contributiilor valorice in incercarea de a optimiza cele mai importante resurse: oamenii, locul si tehnologia. In viitor, operationalizarea procesului de masurare continua a utilizarii spatiului va aduce cele mai mari recompense.



Citeste si