15 Ianuarie 2020

Ministerul de Finante: Avem in vedere un plafon de 2 mld. lei pentru Prima Casa in 2020 si 1,5 mld. lei pentru anul urmator



Ministerul Finantelor spune ca are in vedere, pentru anul 2020, alocarea unui plafon de garantii de doua miliarde lei pentru Prima Casa, iar pentru anul 2021 de 1,5 miliarde lei, astfel incat sa creasca predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate si contractate in cadrul programului, in contextul in care isi propune sa respecte Memorandumul cu tema Aprobarea strategiei Prima casa (2017-2021), adoptat de Guvern in data de 29 noiembrie 2016, in care au fost stabilite obiectivele si liniile directoare pentru perioada mentionata.

De asemenea, "avand in vedere caracterul social al programului si faptul ca Prima Casa se adreseaza in principal tinerilor aflati la inceputul carierei profesionale, care dispun de un venit mai redus si pentru a se incadra in limitele gradului de indatorare, nu s-ar justifica majorarea plafonului de garantare", mai arata Ministerul Finantelor la solicitarea Wall-Street.ro.

In prezent, finantarea garantata in cadrul programului Prima Casa se acorda astfel:

  • pentru locuintele vechi, pretul de achizitie al locuintei este de maximum 60.000 euro, iar valoarea finantarii garantate este de maximum 57.000 euro;
  • pentru locuintele noi, pretul de achizitie al locuintei este de maximum 70.000 euro, iar valoarea finantarii garantate este de maximum 66.500 euro;
  • pentru creditele acordate persoanelor fizice in vederea construirii de locuinte individuale/asociativ in cadrul programului, valoarea de constructie a locuintei este de maximum 70.000/ 75.000 euro, iar valoarea finantarii garantate este de maximum 66.500/ 71.250 euro.

Asadar, conform Strategiei programului Prima casa in perioada 2017-2020, Ministerul Finantelor Publice are in vedere un plafon anual de doua miliarde lei pentru anul 2020, plafon ce urmeaza a fi aprobat prin Hotarare de Guvern.

Programul Prima casa are un caracter social, reprezentat de interventia statului in procesul de garantare a creditelor contractate de persoanele fizice pentru achizitia/ constructia de locuinte, beneficiind de un avans de minim 5% din pretul de achizitie a locuintei si costuri avantajoase compuse din rata dobanzii IRCC plus o marja de maximum 2%.

Guvernul nu a decis inca ce va face cu initiativa legislativa "O familie, o casa"

Ministerul Finantelor adauga ca autoritatile nu au luat nici o decizie legata de initiativa legislativa PLx-359/2019 privind programul "O familie, o casa", ce se afla pe circuitul parlamentar, propune modificarea programului Prima casa.

Propunerea ar urma sa transforme Prima Casa intr-un program cu un caracter social mai puternic prin limitarea pretului maxim de achizitie al locuintei si reorientarea acestuia catre persoanele cu venit pana intr-un anumit plafon, asigurand astfel o disponibilitate mai mare a fondurilor pentru persoanele care nu pot accesa un imprumut imobiliar standard.

"Pentru Initiativa legislativa PLx-359/2019 nu s-a elaborat inca un punct de vedere al Guvernului. Totodata, facem precizarea ca, in situatia in care initiativa legislativa PLx-359/2019 nu va fi aprobata, Prima Casa va functiona, in continuare, in baza legislatiei existente", a mai aratat Ministerul Finantelor.

Citeste aici si ce spun dezvoltatorii imobiliari despre Prima Casa in 2020.



Citeste si